Μενού
F-35
F-35 | EPA/ROMANIA NETHERLANDS NATO DEFENSE/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Hellenic American Leadership Council, μιας από τις πιο σημαντικές ομογενειακές οργανώσεις, μίλησε για τους λόγους που αργεί η πώληση των F-35 στην Ελλάδα. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σχετικά με το ζήτημα. «Όπως αναφέρουμε και στην επιστολή, πριν ένα χρόνο κάνανε την πρώτη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για να εγκρίνουν οι δύο επικεφαλής και οι δύο αντιπρόεδροι τις αρμόδιες επιτροπές. Αυτή η έγκριση έγινε τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΝΑΤΟ υπήρξε μια συνεννόηση και από τον Σεπτέμβριο περιμένουμε» επεσήμανε.

Αναφέρθηκε και σε μία συνάντηση που είχαν ομογενειακές οργανώσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και πάλι ενημερώθηκαν ότι θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες. 

Σύμφωνα με το κ. Ζεμενίδη το πρόβλημα των F-35 συνδέεται με την τουρκική στάση ως προς την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα, δυστυχώς, βλέπω και αυτό που φοβόμαστε και επειδή από κακές συμβουλές που δίνει ο πρέσβης στην Άγκυρα. Κάθε φορά που τους λένε οι Τούρκοι, ότι θα το εγκρίνουμε σε δύο εβδομάδες, σε έξι μέρες... τους πιστεύουν. Και κρατάνε και την πολιτική προς την Ελλάδα, και αυτή την πώληση, όμηρο σε σχέσεις που δεν λειτουργούν σωστά και με έναν αναξιόπιστο σύμμαχο στην Άγκυρα».

«Το όνειρο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι την ίδια ημέρα να υπογραφεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα» ενημέρωσε και εκτίμησε πως «το πρόβλημα των Αμερικανών δεν είναι με την Τουρκία. Για κάποιο λόγο έχουν κολλήσει και θέλουν την έγκρισή της για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ».

Καταλήγοντας σημείωσε πως παρότι η ημερομηνία για την παράδοση των μαχητικών στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει, εάν η Τουρκία συνεχίζει το παζάρι, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA