Μενού
speira anavolika
Εξάρθρωση σπείρας παρασκευής αναβολικών | astynomia.gr
 • Α-
 • Α+

Οργάνωση που παρασκεύαζε και διακινούσε παράνομα αναβολικά αποκομίζοντας τεράστιο κέρδος, έπεσε στα «δίχτυα» της ΕΛΑΣ μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο άτομα ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, έχει συλληφθεί ένας γνωστός επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης με ένα από τα πλέον γνωστά εστιατόρια στην Αττική, ο οποίος είναι μάλιστα και χημικός.

Είχαν εγκαταστήσει παράνομο παρασκευαστήριο παράνομων αναβολικών ενώ υπάρχουν και ονόματα δεκάδων αθλητών που τα προμηθεύονταν.

Μόνο από τα κατασχεθέντα σκευάσματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, το κέρδος που θα αποκόμιζαν θα ήταν ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Από το 2019 γινόταν αυτή η διαδικασία ενώ βρέθηκε και μηχάνημα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Τι λέει η υπεράσπιση

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην υπόθεση των φερόμενων δραστών για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παρασκευής αναβολικών ουσιών και άλλων, δηλώνει ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και στο σχηματισμό ακόμα της ποινικής δικογραφίας».

«Οι εντολείς μου εμφανίστηκαν ενώπιον των ΕΙσαγγελικών Αρχών και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα (27/05).  Προς αποκατάσταση διαφόρων ανακριβειών που έχουν αποτυπωθεί ήδη αξίζει να αναφέρω ότι για τον έναν εξ' αυτών, πρόκειται για έναν επιφανή επιχειρηματία, οικογενειάρχη ο οποίος ποτέ δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επικρατήσει η λογική σε επίπεδο ανάκρισης, και φυσικά θα υπάρξει χρόνος μέχρι το δικαστήριο για να αναδειχθούν τα κρίσιμα δικογραφικά στοιχεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δικογραφίες σχηματίζονται αναδεικνύονται και εν συνεχεία οι κατηγορίες καταπίπτουν στο δικαστήριο». 

Η δράση της σπείρας

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση έγινε το πρωί της Τετάρτης (22/05), σε περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν 2 άτομα, κατηγορούμενοι για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό, πλαστογραφία, επιβλαβή φάρμακα και κλοπή, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 2 άτομα.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, με τη συνδρομή της Europol, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το 2019, δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και προμήθεια απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές, επαγγελματίες ή μη, με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης.

Από την αξιοποίηση και ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης προέκυψε ότι:

 • λειτουργούσαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο συσκευασίας αυτών, στην οικία του αρχηγικού μέλους,
 • πλαστογραφούσαν φαρμακευτικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να εμφαίνονται ως γνήσια  (ολογράμματα, φύλλα οδηγιών και ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ),
 • διέθεταν προς πώληση και παράνομα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (στυτικής δυσλειτουργίας κλπ.)
 • η προμήθεια του εξοπλισμού και των πρώτων υλών πραγματοποιούνταν από χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας,
 • η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, μέσω δύο ιστοσελίδων που διατηρούσαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επιχείρηση και οχήματα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • πλήρης εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων,
 • περισσότερα από 380.000 δισκία-αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες,
 • άνω των 104 κιλών πρώτης ύλης,
 • πλήθος υλικών συσκευασίας (κουτιά, αμπούλες, πλαστικές συσκευασίες, φύλλα οδηγιών, ολογράμματα, ετικέτες κ.ά.) και
 • 2.630 ευρώ.

Επιπλέον, από τις έρευνες στην οικία του αρχηγικού μέλους εντοπίστηκε ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομίσματος, που τροφοδοτούνταν μέσω ρευματοκλοπής.

Το παράνομο οικονομικό όφελος που υπολογίζεται ότι θα αποκόμιζαν από την πώληση των κατασχεθέντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA