Μενού
Τζατζίκι
Τζατζίκι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το ξέραμε ότι η ελληνική κουζίνα βρίσκεται στην κορυφή των food trends, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει τις παραδοσιακές και μοντέρνες εκδοχές της. Μία σταθερή αξία μας όμως ψηφίστηκε πρόσφατα δεύτερο καλύτερο ντιπ στον κόσμο, και έχασε από ένα κλασικό της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των χρηστών του site γαστρονομίας Taste Atlas, το τζατζίκι είναι η δεύτερη πιο νόστιμη «αλοιφή» στον κόσμο. Την πρώτη θέση κατέκτησε το γκουακαμόλε, ντιπ με βάση το αβοκάντο, που έχει εκτοξευτεί σε δημοφιλία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ιστότοπος αναφέρει το τζατζίκι ως μία σως «παντός καιρού», αφού μπορεί να συνοδεύσει πιάτα κρεατικών, ζύμες, πίτες, και λαχανικά. Συγγενεύει με ανάλογες συνταγές από την Τουρκία αλλά και την ινδική σως ράιτα, αλλά ξεχωρίζει για την ανάλαφρη γεύση του που «χτυπάει» τέλεια στον ουρανίσκο, με την ιδανική ισορροπία αλατιού, ξινού, έντασης μέσω του σκόρδου αλλά και γλυκού λόγω του αγγουριού.

Οι κορυφαίες αλοιφές

Οι σάλτσες που συμπληρώνουν τη δεκάδα με τις αγαπημένες ήταν:

3. Μουταμπάλ - Ένα μεσανατολίτικο ντιπ που μοιάζει με μελιτζανοσαλάτα ή μπάμπα-γκανούς, συνήθως φτιάχνεται με ψητές μελιτζάνες, ταχίνι, χυμό λεμονιού, σκόρδο, γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλάτι. Τα υλικά ανακατεύονται ή πολτοποιούνται μέχρι το ντιπ να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή.

Μουταμπάλ
Μουταμπάλ | Shutterstock

4. Χούμους μπεϊρούτι - Δηλαδή από το Μπεϊρούτ. Αυτή η λιβανέζικη εκδοχή της σως χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό από ρεβίθια, ελαιόλαδο, σκόρδο, γιαούρτι, ταχίνι, κρύο νερό, κύμινο, χυμό λεμονιού, πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και πάπρικα.

5. Μακάλο - Απροσδόκητα, αυτό το πρωτότυπο και πολύ δυνατό ντιπ μάς έρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία και έχει ως βάση το σκόρδο. Φτιάχνεται με σκόρδο, ζεστό λάδι ή βούτυρο, ξύδι από κρασί, χλιαρό νερό και αλάτι, τα οποία προστίθενται σε ένα ξύλινο μπολ και ανακατεύονται καλά.

Μακάλο
Μακάλο | Shutterstock

6. Χούμους - Μπορεί να μην ήταν τόσο γευστικό για κάποιους, αλλά το κλασικό χούμους, με πολτό από ρεβίθια, ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και σε fusion κουζίνες του κόσμου.

7. Μουχαμάρα - Το μουχαμάρα φέρεται να προέρχεται από το Χαλέπι της Συρίας. Είναι μία σάλτσα με έντονες γεύσεις και βάση την ψητή κόκκινη πιπεριά, με προσθήκη ελαιολάδου, σκόρδου, αλατιού και καβουρδισμένων καρυδιών.

8. Σάλσα ντε Πάλτα - Από το μακρινό Περού, αυτό το καταπράσνο ντιπ περιέχει αβοκάντο, ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδια, αλλά αντίθετα με το γκουακαμόλε ξεχωρίζει λόγω του τριμμένου γαρύφαλλου και της πάστας από μία τοπική καυτερή πιπεριά, το aji amarillo.

Σάλσα ντε Πάλτα
Σάλσα ντε Πάλτα | Shutterstock

9. Γκουασακάκα - Άλλο ένα αδελφάκι του γκουακαμόλε από τη Βενεζουέλα αυτή τη φορά. Περιέχει φυσικά αβοκάντο, κόλιανδρο, μαϊντανό, πάστα από ψητές φλάσκες πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι.

10. Φριτζόλες πουέρκος - Ίσως η πιο πρωτότυπη και «πλούσια» σάλτσα της δεκάδας, από το Μεξικό, έχει ένα βαθύ καφέ χρώμα που οφείλεται στα πολτοποιημένα κόκκινα φασόλια, το σαλάμι τσορίθο, ενώ περιέχει επίσης πιπεριές τσιπότλε και χαλαπένιο, τυρί οαχάκα, και...χοιρινό λαρδί.

Φριτζόλες πουέρκος
Φριτζόλες πουέρκος | Shutterstock

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA