«Άκρως θετικό» χαρακτηρίζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον απολογισμό του 2024, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες σημειώθηκε πρόοδος σε μία σειρά από έργα με εμβληματικότερο το Μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο εδώ και ένα μήνα έχει παραδοθεί προς χρήση. Έστω και με ορισμένα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του, τα οποία στο Υπουργείο πιστεύουν ότι θα λυθούν σύντομα.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις έργων όπου μέσα στο 2024 καταγράφηκαν καθυστερήσεις, που θα επηρεάσουν ανάλογα το χρόνο παράδοσής τους.
Ας δούμε τι πρέπει να περιμένουμε το 2025 στα σημαντικότερα έργα υποδομής στον τομέα των μετακινήσεων.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο δίκτυο των 13 σταθμών που λειτουργούν ήδη θα προστεθεί στα τέλη του 2025 (Νοέμβριο με Δεκέμβριο) η επέκταση προς την Καλαμαριά. Περιλαμβάνει τους εξής πέντε σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

Η σύνδεση με το αεροδρόμιο θα γίνει σε επόμενο στάδιο. Η Μελέτη Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης προβλέπει 44 σταθμούς σε δύο γραμμές με ορίζοντα το 2040. Η ημερήσια επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα ανέρχεται τότε σε 678.000 επιβάτες.
Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ταλαιπωρείται από καθυστερήσεις στην κατασκευή των σταθμών.
Οι δύο μετροπόντικες συνεχίζουν πάντως κανονικά το έργο τους. Η «Αθηνά» έχει διανοίξει σήραγγα άνω των 2 χιλιομέτρων από το Φρέαρ Κατεχάκη και έχει περάσει κάτω από το σταθμό Ζωγράφου. Η «Νίκη» άρχισε πιο αργά την πορεία της από το Φρέαρ Βεΐκου, κατευθύνεται προς στο σταθμό Γαλάτσι. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η διάνοιξη του συνόλου των σηράγγων, μήκους 13 χλμ., θα ολοκληρωθεί εντός του 2026.

Πάντως ο στόχος για παράδοση του έργου προς χρήση το 2029 (ή έστω το 2030) δύσκολα θα επιτευχθεί. Και αυτό διότι καταγράφονται καθυστερήσεις λόγω νομικών προσφυγών (στην περίπτωση της Πλατείας Εξαρχείων και του Πάρκου Ριζάρη), αλλά και άλλων παραγόντων, όπως αρχαία ή απεργίες εργαζομένων στα εργοτάξια.
Το τμήμα Α της γραμμής 4 έχει μήκος 12,8 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 15 σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή).
ΒΟΑΚ: Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης - μήκους 294 χλμ. - θα λειτουργεί ως έργο παραχώρησης, με τέσσερις σταθμούς διοδίων. Πρόκειται για τον μεγάλο «πονοκέφαλο» της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς προσφυγές, απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και αρχαιολογικές έρευνες προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγάλο τμήμα Χανιά - Ηράκλειο η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί Μάρτιο με Απρίλιο του 2025, με περίοδο κατασκευής τα 5 έτη.

Με συνεχείς επισκέψεις στην Κρήτη, ο Χρήστος Σταϊκούρας προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες και να κάμψει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεγάλο στοίχημα η ανεύρεση ποσού 120 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τούνελ που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Flyover: Μετά την απόφαση του ΣτΕ να μην κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής των εργασιών, τα εργοτάξια στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης (γνωστή ως Flyover) δουλεύουν εντατικά.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο αυτοκινητόδρομος μήκους 14 χιλιομέτρων θα δοθεί στην κυκλοφορία τον Μάιο του 2027. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα υπάρχουν διόδια.

Το κυριότερο αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους 7,6 χλμ. Τμήμα της είναι μία γέφυρα πλάτους 22 μ. και μήκους 4 χλμ.
Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση της Αθηνών – Πατρών έως τον Πύργο. Την ευθύνη κατασκευής συντήρησης και διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου μήκους 74,5 χιλιόμετρα έχει αναλάβει η Ολυμπία Οδός, με την πρόοδο να αγγίζει το 70%. Το μεγαλύτερο τμήμα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το προσεχές καλοκαίρι, με το υπόλοιπο να είναι έτοιμο τέλη 2025 – αρχές 2026.

Θα υπάρχουν δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων (Κάτω Αχαΐα με ζώνη χρέωσης διοδίων Μιντιλόγλι - Κυλλήνη και Χανάκια με ζώνη χρέωσης διοδίων Κυλλήνη - Πύργος) και δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (στην Κάτω Αχαΐα και την Αμαλιάδα).
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας: Το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Ε65, όπως είναι γνωστός, έχει δοθεί στην κυκλοφορία από τον Απρίλιο του 2024. Πρόκειται για τα πρώτα 136 από τα συνολικά 182 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου.

Τα 46 χιλιόμετρα που απομένουν είναι το βόρειο τμήμα, από τον κόμβο Καλαμπάκας έως τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Γρεβενών. Αν και η κατασκευάστρια εταιρεία ήθελε να ολοκληρώσει τα έργα έως τα τέλη του 2025, οι καθυστερήσεις με τις απαλλοτριώσεις φέρνουν την ημερομηνία παράδοσης Μάρτιο με Απρίλιο του 2026.
Όταν ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος Ε65 η διαδρομή από την Λαμία έως την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.