Μενού
apofasiXA
Πάνω από 40.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο στις 7/10/2020 | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ακόμα όλα εκείνα τα γεγονότα να είναι νωπά στις μνήμες όλων, ωστόσο, ο ιστορικός του μέλλοντος θα σημειώσει την 7η Οκτωβρίου ως μια από τις, πλέον, σημαντικές της νεοελληνικής Ιστορίας και αυτό γιατί ήταν η ημέρα που για πρώτη φορά ένα κόμμα του κοινοβουλίου, η Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίστηκε με απόφαση δικαστηρίου εγκληματική οργάνωση.

Είναι η ημέρα που περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το Εφετείο και άκουσαν από τα μεγάφωνα την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ξεσπώντας σε ζητωκραυγές που «ακούστηκαν» μέχρι την οδό Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι!

Είναι η ημέρα, που η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, βγήκε μέσα από την αίθουσα με υψωμένες τις γροθιές της και δάκρυα στα μάτια, φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες. Τα κατάφερες! Τα κατάφερες, γιε μου», συγκλονίζοντας τους πάντες.

Είναι η ημέρα που δικαιώθηκαν και ο Παύλος, και οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες του Περάματος, και τα μέλη του ΠΑΜΕ και όλα τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης η οποία «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης, επί χρόνια σκορπούσε τον φόβο και τρόμο.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015. Πραγματοποιήθηκαν 453 συνεδριάσεις. Εξετάστηκαν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες πολιτικής αγωγής και 69 μάρτυρες υπεράσπισης. Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση) και της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα, συνεκδικάστηκαν η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ. Η ογκωδέστατη δικογραφία περιείχε δεκάδες αιματηρές επιθέσεις της οργάνωσης.

Τον Μαρτίου του 2022, εκείνη η απόφαση, βάσει της οποίας καταδικάστηκαν επτά πρώην βουλευτές της οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης: Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, καθαρογράφηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα. Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης). Η απόφαση του δικαστηρίου με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη, αριθμεί 12.746 σελίδες. Είναι ενδεικτικό πως μόνο τα συμπεράσματα, στα οποία συνοψίζεται το σκεπτικό της απόφασης, αριθμούν περίπου 500 σελίδες!

Οι δικαστές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως «την ναζιστική ιδεολογία τους ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής την καθιστούσαν εμφανή πλην άλλων και με δερματοστιξία, όπως ο ναζιστικός αετός του Ιωάννη Λαγού, η σβάστικα του Ηλία Κασιδιάρη, το ''Sieg Heil'' του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, όπως και με άλλους τρόπους μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση ενηλίκων με το ''Χάιλ Χίτλερ''». Οι δικαστές αναφερόμενοι στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μιλούν για «απαρέγκλιτη, τυφλή και απόλυτη πειθαρχία» των κατώτερων στους ανώτερους, με τους πρώτους να μην έχουν ούτε δικαίωμα απορίας, αλλά και για «απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία και πίστη στον αρχηγό, που ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικό».

Διαβάστε επίσης:

Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2023 στο Reader

Τι ισχύει με τα Πανεπιστήμια και τις σχολές

Ποια είναι η διαδικασία για Δήμους και Περιφέρειες

Πότε ένας συνδυασμός εκλέγεται από την 1η Κυριακή

Τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές

Ποιοι δικαιούνται άδειες και πόσες ημέρες ανά περίπτωση

Πότε είναι οι εκλογές και πώς ψηφίζουμε

Μάθε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζεις την Κυριακή

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA