Η Αρχαία Σπάρτη, και οι Σπαρτιάτες πολεμιστές μνημονεύονται ακόμη και στα σύγχρονα χρόνια ως μία άρτια «πολεμική μηχανή». Από τον 5ο αιώνα η άρχουσα τάξη της Σπάρτης αφοσιώθηκε στον πόλεμο και τη διπλωματία, παραμελώντας εσκεμμένα τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, και δημιούργησε τον ισχυρότερο στρατό που υπήρχε στην Ελλάδα.
Η στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης οφειλόταν στο μοναδικό στην Αρχαία Ελλάδα σύστημά της αγωγής που είχε επιβάλει η νομοθεσία του Λυκούργου και το οποίο περιλάμβανε την κρυπτεία και θεσμοθετημένη παιδεραστία.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν οι κορυφαίοι πολεμιστές - Η σκληρή τους εκπαίδευση
Ο Λεωνίδας και η θυσία του στις Θερμοπύλες γιγάντωσε την υστεροφημία των Σπαρτιατών, που είχαν οδηγήθηκαν κι από άλλους στρατηγούς που έμειναν στην ιστορία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Λεωνίδας Α'
Ο Λεωνίδας Α' (περ. 540-480 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και είναι ίσως ο πιο διάσημος Σπαρτιάτης πολεμιστής. Είναι γνωστός για την ηγεσία του στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., όπου, μαζί με 300 Σπαρτιάτες (και 700 Θεσπιείς), αντιμετώπισε τον υπεράριθμο περσικό στρατό των Περσών. Όταν ο Ξέρξης του απέστειλε αγγελιαφόρο και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε «Μολών λαβέ», δηλαδή «έλα να τα πάρεις», θέλοντας έτσι να τον προκαλέσει να δώσει μάχη και να αποδείξει την αξία του. Η θυσία του έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Διαβάστε ακόμη: Οι πιο ισχυροί στρατηγοί της Μακεδονίας, εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο
Λυσάνδρος
Ο Λυσάνδρος (4ος αιώνας π.Χ. -395 π.Χ.) ήταν ναύαρχος και πολιτικός ηγέτης της Σπάρτης, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην νίκη της Σπάρτης στον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 404 π.Χ.. Ηγήθηκε του σπαρτιατικού στόλου στη ναυμαχία στην περιοχή Αιγός Ποταμοί της Θράκης το 405 π.Χ. και στη συνέχεια πολιόρκησε την Αθήνα, την υποχρέωσε σε παράδοση και κατέστρεψε τα Μακρά Τείχη. Σκοτώθηκε στη μάχη της Αλιάρτου το 395 π.Χ., κατά το Βοιωτικό Πόλεμο, σε μια προσπάθεια του να βοηθήσει τους Φωκιείς.
Αγησίλαος Β'
Ο Αγησίλαος Β' (444-360 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς της. Έκανε πολλές εκστρατείες εναντίον των Περσών και άλλων ελληνικών πόλεων-κρατών, καθιστώντας τη Σπάρτη κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες. Το 396 π.Χ. εστάλη με ένα εκστρατευτικό σώμα στη Μικρά Ασία με σκοπό την υποστήριξη και απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας. Επιστρέφοντας, τον Αύγουστο του 394 π.Χ., αντιμετώπισε σε μάχη το στρατό των Θηβαίων και Αθηναίων. Το 387 π.Χ. συνήψε συνθήκη με τους Πέρσες, την Ανταλκίδειος ειρήνη.
Διαβάστε ακόμη: Οι στρατηγοί της αρχαίας Αθήνας που την έκαναν «κέντρο» του ελληνικού κόσμου
Βρασίδας
Ο Βρασίδας (500-422 π.Χ.) ήταν Σπαρτιάτης στρατηγός κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Διακρίθηκε για την ηγεσία του και τις στρατηγικές του ικανότητες, κυρίως στην εκστρατεία του στη Θράκη, όπου κατάφερε να αποσπάσει αρκετές πόλεις από την αθηναϊκή συμμαχία. Σκοτώθηκε στην Αμφίπολη στη μάχη με τους Αθηναίους, που προσπάθησαν να επανακαταλάβουν τις πόλεις. Έναν χρόνο αργότερα συνάφθηκε η Νικίειος ειρήνη.
Παυσανίας
Ο Παυσανίας (510-465 π.Χ.) ήταν Σπαρτιάτης στρατηγός και ανιψιός του βασιλιά Λεωνίδα Α'. Ηγήθηκε των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ., όπου οι Έλληνες πέτυχαν μια αποφασιστική νίκη κατά των Περσών. Αργότερα κατηγορήθηκε για συνομωσία με τους Πέρσες και ανακλήθηκε στην Σπάρτη (478 π.Χ.) όπου και καταδικάστηκε από τοτυς Εφόρους.
Γύλιππος
Ο Γύλιππος (4ος αιώνας π.Χ. - 5ος αιώνας π.Χ.) ήταν Σπαρτιάτης στρατηγός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σπαρτιατική νίκη στη Σικελική Εκστρατεία. Έφτασε στη Σικελία για να ενισχύσει τους Συρακουσίους και βοήθησε στη συντριπτική ήττα της Αθηναϊκής δύναμης. Το 404 π.Χ. καταδικάστηκε σε θάνατο ερήμην για υπεξαίρεση λαφύρων πολέμου.
Αυτοί στρατηγοί αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της σπαρτιατικής αρετής, του θάρρους και της στρατιωτικής ικανότητας, που έκαναν τη Σπάρτη μια από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Αρχαίας Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης
Ο ατρόμητος στρατός από ζεύγη εραστών που νίκησε τους Σπαρτιάτες
Η μάχη που τελείωσε τη στρατιωτική κυριαρχία της Σπάρτης - Ο ανορθόδοξος πόλεμος από τη Θήβα
Μάχη της Χαιρώνειας: Το «ραντεβού» βόρειων και νότιων που άλλαξε τον αρχαίο ελληνικό κόσμο
Πώς οι Σπαρτιάτες ήταν πάντα ερωτικά «πεινασμένοι» και το φετίχ με την απαγωγή διαρκείας
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.