Μενού
Η παραλία πάνω από το επίπεδο της θάλασσας
Η παραλία πάνω από το επίπεδο της θάλασσας | Youtube
  • Α-
  • Α+

Όμορφες παραλίες, μικρές παραλίες, πλατιές, βαθιές ή ρηχές, απόμερες ή διάσημες, η Ελλάδα τις έχει όλες. Τι λέτε όμως για μία παραλία που απέχει 500 μέτρα υψόμετρο από τη θάλασσα;

Για να είμαστε ειλικρινείς, όχι, αυτή δεν είναι θαλάσσια παραλία, αλλά οι αμμώδεις όχθες της λίμνης Ζαραβίνα, που βρίσκεται στο Πωγώνι της Ηπείρου. Από γεωλογικής άποψης, η λίμνη σχηματίστηκε ως βαθιά χαράδρα που, την προϊστορική εποχή, γέμισε με νερό από τους παγετώνες που διαρκώς έλιωναν.

Ίσως έτσι εξηγείται και το τεράστιο βάθος της μικρής λίμνης που φτάνει τα 30 μέτρα, καθιστώντας τη μία από τις πιο βαθιές λίμνες στην Ελλάδα. 

Η παραλία κοντά στα σύννεφα

Το ορεινό τοπίο της Ζαραβίνας είναι ιδανικό για όσους ψάχνουν μία «ακρογιαλιά» που παραμένει πάντα δροσερή. Η αμμουδερή όχθη της είναι μόνο ένα μικρό μέρος της περιμέτρου, αλλά το καταπράσινο τοπίο, με τα δάση που «βουτούν» στα νερά της δεν απογοητεύει.

Όπως είναι φυσικό, το μεγάλο βάθος της λίμνης, όπου σχηματίζονται ρουφήχτρες, καταβόθρες και βαλτώδη νερά, έκαναν την λαϊκή φαντασία να οργιάζει. Οι μύθοι και οι δοξασίες γύρω από την λίμνη κρατούσαν για πολλά χρόνια.

Παλιότερα, πίστευαν πως αν ρίξεις ένα κανάτι στην λίμνη θα το δεις στα Γιάννενα. Αν και πρόκειται για λαϊκή υπερβολή, ο θρύλος μπορεί να έχει μία μικρή βάση, γιατί η λίμνη Ζαραβίνα έχει και αρκετές υπόγειες εκροές που δεν έχουν χαρτογραφηθεί έως σήμερα από τους επιστήμονες.

Δείτε ακόμα:

Ανάμεσα σε Κρήτη και Αφρική βρίσκεται ένα «μαγικό» νησί

Σία Κοσιώνη για Κώστα Μπακογιάννη: «Ήμουν ειρωνική απέναντί του στην πρώτη μας επαφή»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA