Μενού
kairos - kaysonas
Καιρός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πρωτοφανής είναι για την Ελλάδα ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, ο οποίος όπως  δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά καιρού ίσως καταφέρει να σπάσει σε διάρκεια το ρεκόρ του «ιστορικού και φονικού καύσωνα του 1987». «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο» τόνισε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Λάλος. 

Στους 44 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος κατά τόπους, σήμερα ενώ αύριο, Κυριακή, θα αγγίξει τους 45. ΤΟ τρίτο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη, σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η χώρα βρίσκεται ήδη σε «κλοιό αφόρητης ζέστης». Το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 42 - 45 βαθμούς Κελσίου. Στο νέο κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και στα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού το τρίτο κύμα καύσωνα θα φέρει μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, προβλέπεται ηλιοφάνεια. Υψηλή έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 42 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 39 βαθμούς), 25 έως 42-43 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 44 βαθμούς), 25 έως 41-42 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 38-40 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 25 έως 39-41 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 38-40 βαθμούς στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 40-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δια΄φορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38-39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δια΄φορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA