Μενού
Χιονισμένος καιρός
Πολίτης περπατάει εν μέσω χιονιού στην Αττική | EUROKINISSI / ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η κακοκαιρία Εμίλ είναι προ των πυλών, με τα έντονα φαινόμενα να πλήττουν τη χώρα από σήμερα Πέμπτη μέχρι αύριο, Παρασκευή (1/3), ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανέφερε πως ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα κρύος τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας για τον καιρό, σημείωσε πως προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, θα μπει στην Ευρώπη μία πολική αέρια μάζα, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει και την Ελλάδα.

«Δεν αποκλείεται εκεί στις 10 με 12 Μαρτίου να φτάσει μέχρι και την Ελλάδα και να φτιάξει ένα χειμωνιάτικο σκηνικό» σημείωσε ακόμη ο μετεωρολόγος, στη νεότερη πρόγνωσή τους για την εξέλιξη του καιρού.

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Εμίλ

Το νέο κύμα κακοκαιρίας Εμίλ θα πλήξει περιοχές της χώρας από σήμερα, Πέμπτη (29/2), το απόγευμα έως και το Σάββατο, με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, να προειδοποιεί για την πιθανότητα πλημμυρών σε αρκετά μέρη. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, κατά τόπους ισχυρές, σχεδόν στο σύνολο της χώρας, οι καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Επίσης, η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση, αλλά και θα υπάρξει μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, με  αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο υετός και ο άνεμος που αναμένονται το πρωί της Παρασκευής 01/03
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο υετός και ο άνεμος που αναμένονται το πρωί της Παρασκευής 01/03
| meteo.gr

 

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο υετός και ο άνεμος που αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής 01/03
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο υετός και ο άνεμος που αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής 01/03
| meteo.gr

Πού «χτυπά» η κακοκαιρία Εμίλ

Πιο αναλυτικά, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Πέμπτης στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας ενώ στο Ιόνιο και αργότερα στα παράκτια τμήματα των δυτικών ηπειρωτικών θα εκδηλωθούν και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. 

Σταδιακά έως το απόγευμα της Παρασκευής οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν η Θράκη και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου.  Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου 02/03 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι του Σαββάτου 02/03 αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να φέρουν μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή κατατάσσεται στην κατηγορία 3 (σημαντική).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.