Μενού
Αίθουσα πανεπιστημίου
Αίθουσα πανεπιστημίου | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Καθηγητής δίδασκε σε ΑΕΙ για 18 χρόνια χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο εν λόγω διδάσκων είναι στενός συγγενής καθηγητή/τριας του ΑΕΙ ο/η οποίος/α διατελούσε πρόεδρος του Ιδρύματος.

Κατόπιν λοιπόν καταγγελίας, «επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Ε.Α.Δ. πραγματοποίησαν έλεγχο, για το χρονικό διάστημα 2005 – 2024, σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βορείου Ελλάδος, με αντικείμενο τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης διδακτικού έργου έκτακτου προσωπικού και απασχόλησης σε έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του/της ιδιώτη "Κ", στενού συγγενή καθηγητή/τριας του Ιδρύματος που διατέλεσε σε θέσεις ευθύνης αυτού».

Χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο από τον ΔΟΑΤΑΠ

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, «ο/η ιδιώτης "Κ" απασχολήθηκε μη σύννομα στο ΑΕΙ ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2017, καθώς δεν διέθετε αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. τίτλο σπουδών ΑΕΙ.

Διαβάστε ακόμη: Η Σδούκου και το παραμύθι του ΠΑΣΟΚ, το βιβλίο του Ντινόπουλου και η διαγραφή της Μπατζελή

Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2020 ο/η "Κ" απασχολήθηκε μη σύννομα με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360€, στα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν ο/η συγγενής του/της "Κ", ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου στον/στην "Κ", κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων».

Πώς αποκλείονταν άλλοι υποψήφιοι

Στο ίδιο πλαίσιο, «η αξιολόγηση των υποψήφιων εκτάκτων εκπαιδευτικών διενεργούνταν από αναρμόδια επιτροπή. Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψήφιων διδασκόντων συνέτασσε πρακτικό αξιολόγησης πριν την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων.

Υπήρχε αναιτιολόγητη προσαύξηση της βαθμολογίας του/της ιδιώτη "Κ" από την ίδια επιτροπή αξιολόγησης και χωρίς την υποβολή νέων στοιχείων από τον/την "Κ"».

Μάλιστα, «οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αποκλείονταν με το πρόσχημα, είτε της μη διαθεσιμότητάς τους βάσει του ωρολογίου προγράμματος το οποίο όμως δεν τελούσε σε προγενέστερη γνώση των υποψηφίων, είτε της άρνησής τους για ανάληψη διδακτικού έργου, χωρίς όμως την ύπαρξη σχετικής προς τούτο τεκμηρίωσης».

Απασχόληση χωρίς σύμβαση και ενδείξεις για μη πραγματική εργασία

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «ο/η καθηγητής/τρια και στενός συγγενής του/της ιδιώτη "Κ" συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος περί έγκρισης της ανάθεσης διδακτικού έργου στον/στην συγγενή του/της "Κ", κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.

Ο/Η ιδιώτης "Κ", απασχολείτο παράνομα χωρίς τη σύναψη σχετικής σύμβασης ανάθεσης διδακτικού έργου. Στις περιπτώσεις που υπήρχε σύμβαση, αυτή δεν αναρτάτο στο πρόγραμμα "ΔΙΑΥΓΕΙΑ".

Προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις μη πραγματικής εργασίας του/της "Κ" στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβάσεων μίσθωσης έργου σε χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. προγράμματα για πάνω από 13 έτη, κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2023.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά το χρονικό διάστημα 2008 – 2011, ο/η "Κ" εμφανίζεται ταυτόχρονα να: α) Παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, β) παρέχει εργασία σε φορέα του εξωτερικού, γ) παρέχει εργασία σε προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. και δ) παρέχει διδακτικό έργο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται ισχυρά η μη πραγματική παροχή διδακτικού και λοιπού έργου στο ΑΕΙ για τα 3 αυτά έτη».

Κατόπιν αυτών, η έκθεση ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαβιβάστηκε «στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για να λάβει γνώση επί των ευρημάτων του ελέγχου», «στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των εμπλεκόμενων προσώπων», «στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν».

Ακόμα, διαβιβάστηκε «στον ελεγχόμενο φορέα, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την άμεση ανάληψη όλων των απαραίτητων ενεργειών προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, με αποκατάσταση των αρχών της ισότητας και αξιοκρατίας, ως προς τα αναδειχθέντα ζητήματα της μη νόμιμης απόκτησης προϋπηρεσίας διδακτικού και άλλου έργου από τον/την ιδιώτη "Κ", την τυχόν ανάκληση των μη νόμιμων διοικητικών πράξεων ανάθεσης διδακτικού και λοιπού έργου και την αναζήτηση των αποδοχών του/της ως αχρεωστήτως καταβληθεισών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA