Μενού
foitites-syllalitirio
Συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα | Reader.gr
  • Α-
  • Α+

Στους δρόμους της Αθήνας βρέθηκαν για μία ακόμα φορά χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στο επερχόμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σύσσωμο το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται σε αγωνιστικό αναβρασμό, καθώς η κυβέρνηση, με διαδικασία fast-track επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 και να νομοθετήσει τη δυνατότητα ύπαρξης μη-κρατικών -δηλαδή ιδιωτικών- πανεπιστημίων.

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει καταλήψεις στην πλειοψηφία των σχολών πανελλαδικά, ενώ έχουν γίνει καλέσματα τόσο σε μαθητές -οι οποίοι κλείνουν τα σχολεία με καταλήψεις- όσο και σε εργατικά σωματεία προκειμένου να πλαισιώσουν τις πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις.

foitites-syllalitirio-2
Συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα | Reader.gr

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την την αντίθεσή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, απηύθυνε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας 11.00-14.00, ενώ από την πλευρά της, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, κάλεσε τους μαθητές να κατέβουν στους δρόμους. Την ίδια στιγμή, συγκεντρώσεις γίνονται πανελλαδικά, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η ώρα είναι σχεδόν 12.00 και στα Προπύλαια ο κόσμος έχει αρχίσει να πυκνώνει. Τα πρώτα πανό υψώνονται και τα γνωστά συνθήματα ηχούν στους δρόμους. «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Δημόσιες και δωρεάν σπουδές- Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα», αναγράφεται σε μερικά από αυτά.

Η πορεία ξεκινά και χιλιάδες διαδηλωτές πλημμυρίζουν τους δρόμους και ξεκινούν με παλμό να κατευθύνονται προς την Πλατεία Συντάγματος. Με πλακάτ, πανό, υψωμενες γροθιές και παλαμάκια οι φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου, για σπουδές με αξιοπρέπεια.

foitites-syllalitirio-3
Συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα | Reader.gr

Όπως επισημαίνουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους, «το εκπαιδευτικό κίνημα έχει εμπειρία από τέτοιου είδους μάχες, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιτίθενται στην παιδεία, καθώς έχουν προσπαθήσει ξανά να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος το 2006-2007.

Πιστεύουν ότι 17 χρόνια, μετά το μεγαλειώδες κίνημα της εκπαίδευσης, η δυναμική του έχει φθαρεί και θα πετύχουν τώρα τον πολυπόθητο σκοπό τους, να κουρελιάσουν το άρθρο που βάζει φραγμό στους ιδιώτες, ώστε να πέσουν σαν αρπακτικά πάνω και από την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

foitites-syllalitirio-4
Συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα | Reader.gr

Παράλληλα, διαμηνύουν ότι «δεν θα τους αφήσουμε πρώτα να 'κόβουν' τη νέα γενιά από τα δημόσια πανεπιστήμια με τους ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς τους (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, κλπ) και στη συνέχεια να τους στέλνουν στην αγκαλιά των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης για να τους γεμίζουν τις τσέπες με λεφτά, δεν θα τους αφήσουμε να τσακίσουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια που θα πρέπει να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά - πρώτα απ’ όλα σε οικονομικούς πόρους, επιβάλλοντας δίδακτρα στα προπτυχιακά, τροποποιώντας τα προγράμματα σπουδών στις ορέξεις της αγοράς, υποχρηματοδοτώντας τα δημόσια πανεπιστήμια, ούτε να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα, χωρίς κανένα δικαίωμα στην εργασία».

syllalitirio-foitites
Συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα | Eurokinissi

Από την πλευρά τους, οι μαθητές καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι «θέλει να κάνει την αδικία νόμο με την ίδρυση πανάκριβων Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και, την ώρα που τα σχολεία είναι σε τραγική κατάσταση το υπουργείο Παιδείας έχει γίνει υπουργείο 'Ιδιωτικής Παιδείας'».

Οι διαδηλωτές διεκδικούν από την κυβέρνηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην γίνει η παράκαμψη του άρθρου 16 και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα κόντρα στην υποβάθμιση.

Παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους στην θέσπιση εξετάσεων για την απόκτηση άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ ζητούν την κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων τους με τα ιδιωτικά κολλέγια καθώς και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση με δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.

syllalitirio-foitites-4
Συλλαλητήριο φοιτητών στην Αθήνα | Eurokinissi
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA