Μενού
Τρακτέρ αγροτών
Τρακτέρ αγροτών | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ξεκινά και επίσημα η αγροτική κάθοδος στην Αθήνα με τα τρακτέρ, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της παναγροτικής σύσκεψης στη Νίκαια Λάρισας. Και ενώ η κυβέρνηση τραβά «κόκκινη» γραμμή» στην πλατεία Συντάγματος, οι αγρότες φέρεται να θέλουν να «κατασκηνώσουν» έξω από τη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο Alpha, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχτεί οποιονδήποτε αποκλεισμό της πλατείας Συντάγματος, που θα παρέλυε την Αθήνα, αλλά από την άλλη, ο εκπρόσωπος των αγροτών Ρίζος Μαρούδας άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται τα κονβόι των τρακτέρ να αποπειραθούν «στρατοπέδευση» απέναντι του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως ημερομηνία του συλλαλητηρίου των αγροτών στην Αθήνα έχει οριστεί η ερχόμενη Τρίτη (20/2), απόφαση που αναμένεται να γνωστοποιηθεί και επισημοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών συνέχιζαν και καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης της Νίκαιας.  Στο μπλόκο της Καστοριάς απέκλεισαν αργά χθες, Τετάρτη (14/2) το βράδυ τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Καστοριάς, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και τον αύλειο χώρο του κτιρίου.

Επίσης προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από νωρίς το πρωί και δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να εισέλθουν. Είχε προηγηθεί η κατάληψη του κτηρίου στην ζώνη ενεργούς πολεοδομίας στην Κοζάνη.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και αποκλεισμός για τα φορτηγά αυτοκίνητα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία από το μπλόκο των αγροτών, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο Τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα.

Σε ολιγόωρο αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων προχώρησαν αργά το βράδυ αγρότες της Παιονίας. Φορτηγά και Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα σχημάτισαν ουρά, καθώς δεν μπορούσαν να διέλθουν από το συνοριακό πέρασμα, οπότε και οι αγρότες αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίησή τους. 

Τι απαντά η κυβέρνηση στην αγανάκτηση των αγροτών

Υπενθυμίζεται πως με δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης επέμεινε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει ό,τι μπορεί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο».

Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων για ελαφρύνσεις στους αγρότες, υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο θα γίνει σε βάθος χρόνου, και πάντα στη βάση όσων επιτρέπουν τα «δημοσιονομικά δεδομένα». 

Και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος «πάτησε» πάνω στη αιτιολόγηση της «ασθμαίνουσας» οικονομίας που δεν μπορεί να υποστηρίξει πιο γενναιόδωρες εκχωρήσεις, λέγοντας: ««Ερχόμαστε με όρους συμφιλίωσης με τον αγροτικό κόσμο, δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αντοχές ως προς το δημοσιονομικό σκέλος».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA