Μενού
metro thessalonikis.jpg
Μετρό Θεσσαλονίκης. | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΣΒΑΝΙΑ
  • Α-
  • Α+

Στους 678.000 θα ανέρχονται καθημερινά οι επιβάτες του Μετρό Θεσσαλονίκης το 2040, όταν θα λειτουργεί δίκτυο 48 χλμ. με 44 σταθμούς σε δύο γραμμές.

Αυτό περιλαμβάνεται στη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο Αμπελοκήπων, στην οποία έδωσε το «παρών» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε, ακόμη περισσότερο, τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), η οποία εκπονήθηκε από την Ελληνικό Μετρό και αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρώτη – τέτοιου είδους – μελέτη τα τελευταία 25 χρόνια», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επανέλαβε ότι το Μετρό θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο με 13 σταθμούς και εντός του 2025 θα είναι έτοιμοι άλλοι πέντε σταθμοί στην επέκταση προς Καλαμαριά. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι «από τη μελέτη προκύπτει ότι οι δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, οπότε τίθεται ως προτεραιότητα η επέκταση προς αυτές τις περιοχές, και, στη συνέχεια, η ανάγκη κάλυψης των περιοχών Χαριλάου και Τούμπας».

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρώτη περίοδος λειτουργίας του Μετρό, μαζί με την κυκλοφορία των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είναι δυνατόν να διαμορφώσουν νέες συγκοινωνιακές συνθήκες και, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε άλμα του ποσοστού της Δημόσιας Συγκοινωνίας, από το 15% που είναι σήμερα, σε πάνω από 50%», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ποιες επεκτάσεις περιλαμβάνονται στη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης

  • Η βόρεια επέκταση της κύριας γραμμής προς Σταυρούπολη.
  • Το τμήμα Άνω Εύοσμος – Αγία Κυριακή, που διατρέχει τις περιοχές Χαριλάου και Τούμπα.
  • Η νότιο-ανατολική επέκταση της κύριας γραμμής προς το Αεροδρόμιο.
  • Το τμήμα προς Κορδελιό.

Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η επέκταση προς τη Θέρμη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA