Μενού
camping with dog
Πηγή: Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η καθημερινότητα είναι κατακλυσμένη με κόσμο. Κόσμος στη δουλειά, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και στα εστιατόρια, στα πάρκα, στους δρόμους, στα μπαρ, στις συναυλίες. Η Αθήνα των πέντε εκατομμυρίων, μια πόλη που πνίγεται στο τσιμέντο και την κοσμοπλημμύρα. Μια πόλη όπου όλοι ασφυκτιούμε ανάμεσα σε ψηλά κτίρια και πυκνοκατοικημένες περιοχές, κίνηση, βαβούρα.

Όλο αυτό το κλίμα, αυτόματα δημιουργεί μια τάση αποσυμπίεσης, μια τάση απομάκρυνσης από όλα όσα μας δημιουργούν αυτούς τους δεσμούς καθημερινά – μια τάση φυγής προς τη φύση, ή ίσως μια τάση απομόνωσης από το overdose. Τελευταία μια τάση που υπάρχει έντονα -ακόμα και στα social media- είναι εκείνη του solo travelling, του μοναχικού ταξιδιού, που πλέον έχει γίνει μια ανάγκη για πολλούς, καθώς τους απομακρύνει κάπως, έστω για λίγο, από τα αυστηρά προγράμματα, από την μανιακή οργάνωση της κάθε μέρας, της κάθε ώρας, από ένα αόρατο κοινωνικό βάρος ότι πρέπει να μπαίνουν όλα σε «κουτάκια».

Πολλές γυναίκες, τα τελευταία χρόνια, έχουν παρατήσει δουλειές και έχουν ξενιτευτεί, έχουν γίνει ταξιδιώτισσες, digital nomads, τριγυρνούν τον κόσμο μόνες ή απλά παίρνουν το backpack στην πλάτη τους, κλείνουν ακτοπλοϊκά και χάνονται για μέρες σε κάποιο νησί της άγονης γραμμής όταν οι μήνες του καλοκαιριού πλησιάζουν. Αυτή η ελευθερία των solo διακοπών, του κάμπινγκ και της επαφής με τη φύση, μοιάζει σχεδόν εξιδανικευμένη. Η συμβίωση με τον εαυτό μας είναι κάτι που έχουμε ανάγκη και, στο τέλος της ημέρας, είναι η σημαντικότερη απ' όλες.

Ρωτήσαμε μια κάμπερ, που τα τελευταία χρόνια έκανε διακοπές μόνη της με μία σκηνή, χωρίς σήμα, στη μέση του πουθενά, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

- Να ξέρει κάποιος που βρίσκεσαι

Το πρώτο και βασικότερο κομμάτι, είναι να γνωρίζει κάποιος δικός σου άνθρωπος πού ακριβώς κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ και πού έχεις επιλέξει να στήσεις τη σκηνή σου. Ιδανικά, καλό θα ήταν να έχεις στείλει με pin την ακριβή τοποθεσία σου στην οικογένεια ή τους φίλους σου.

- Να βρίσκεις σήμα

Πρέπει σε κάθε σημείο που επιλέγεις να πας για κάμπινγκ, να υπάρχει σήμα. Αν όχι σε εκείνο το σημείο, να ξέρεις ότι θα περπατήσεις λίγα λεπτά και θα μπορέσεις να πιάσεις σήμα ώστε να είναι εύκολη η επικοινωνία με τους ανθρώπους σου ώστε να ξέρουν ότι είσαι καλά και ότι δεν συνέβη κάποιο απρόοπτο.

Ξέρω πως είναι τέλεια συνθήκη να αποφορτίζεσαι από την πίεση του κινητού και της τεχνολογίας, όμως μπορείς να το βάζεις σε λειτουργία πτήσης εάν δεν θέλεις να ασχοληθείς. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου φορτιστή ή powerbank για να μην ξεμένεις από μπαταρία – πλέον υπάρχουν και powerbank τα οποία έχουν μικρά πάνελ και φορτίζουν με την ηλιακή ενέργεια, οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνεις ρεύμα.

- Φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης

Αν κάποιος έχει ταξιδέψει έστω και λίγο στο εξωτερικό, σε προορισμούς που μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολοι ή σε χώρες που δεν υπάρχει τόσο καλή υγειονομική περίθαλψη, σίγουρα θα ξέρει πως σε κάθε ταξίδι πρέπει να έχεις μαζί σου φαρμακείο με κάποια πολύ βασικά είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα που μπορεί να χρησιμεύσουν σχεδόν στα πάντα -ντεπόν, losec, ρινικό σπρέϋ, κολλύριο, γάζα, ηλεκτρολύτες, αλοιφές για εγκαύματα και επουλωτικές, στικ για τσιμπήματα εντόμων, αντικουνουπικό, αντισηπτικό, ωτικές σταγόνες.

Δεν γίνεται να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ χωρίς να έχεις προβλέψει να πάρεις μαζί ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Ξηρά τροφή

Μια συμβουλή που ισχύει τόσο για το καλοκαιρινό όσο και για το χειμερινό κάμπινγκ, είναι φυσικά να υπάρχει εκ των προτέρων σωστή οργάνωση σε ό,τι αφορά τις προμήθειες που θα έχεις μαζί. Έτσι, ειδικά όταν μένεις για καιρό κάπου στη φύση ή σε κάποια παραλία και δεν έχεις πρόσβαση σε ρεύμα, άρα δεν μπορείς να συντηρήσεις τρόφιμα, καλό θα είναι να έχεις μαζί ξηρά τροφή η οποία δεν αλλοιώνεται και δεν επηρεάζεται από τη ζέστη.

Σίγουρα θα πρότεινα ξηρούς καρπούς με αλάτι, αποξηραμένα φρούτα, κράκερ, κριτσίνια, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών χωρίς σοκολάτα, κονσέρβες αλλά και κάποια καραμέλα ή γλυκό σνακ σε περίπτωση που πέσει η πίεση ή το ζάχαρο.

- Λεφτά και ταυτότητα

Επειδή ζούμε στην εποχή του πλαστικού χρήματος, σχεδόν κανείς δεν κουβαλά μαζί του μετρητά πλέον. Ωστόσο, σε περίπτωση κάμπινγκ, ειδικά σε προορισμούς που μπορεί να μην υπάρχει καλό σήμα ή pos, καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας κάποια λίγα χρήματα σε μετρητά σε περίπτωση που θέλουμε να φάμε ή να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες.

Σημαντικό είναι αυτά να τα έχουμε μοιρασμένα σε δύο-τρία σημεία ώστε εάν συμβεί κάτι, να μην ξεμείνουμε εντελώς. Παράλληλα, πάντα παίρνουμε μαζί και κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης, ταυτότητα σε φωτοαντίγραφο ή δίπλωμα οδήγησης, το οποίο είναι γενικά χρήσιμο σε κάθε απόδραση.

- Χαρτογράφηση φαρμακείων ή νοσοκομείων

Πάντοτε όταν πηγαίνεις κάπου μόνη, όσο έμπειρη και να είσαι, υπάρχει ανασφάλεια, καθώς, για οτιδήποτε και αν προκύψει ξέρεις ότι πρέπει να ανταπεξέλθεις και ότι δεν υπάρχει βοήθεια. Επομένως, καλό θα ήταν, να έχεις καταγράψει ή να έχεις βάλει pin στο maps το σημείο που βρίσκεται το κοντινότερο φαρμακείο, νοσοκομείο ή κέντρο υγείας της περιοχής. Ακόμη, μπορείς να έχεις αποθηκεύσει και κάποιους αριθμούς στο κινητό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο μέρος στο οποίο θα βρίσκεται, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επέμβει κάποιος ή να έχεις τηλέφωνο από κάποιον ντόπιο που δουλεύει στην περιοχή για τον ίδιο λόγο.

- Να μην ξέρουν άγνωστοι πού έχεις κατασκηνώσει

Όταν πας κάπου μόνη, είναι απόλυτα λογικό να γνωρίσεις κόσμο, να μιλήσεις με κόσμο ή ενδεχομένως να ζητήσεις συμβουλές ή βοήθεια σε κάτι. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μη μοιράζεσαι ποτέ πληροφορίες για το πού μένεις, αν είσαι μόνη, να μην εμπιστεύεσαι κάποιον που μπορεί να προσφερθεί να σε πάει κάπου με αμάξι, ή να σε φιλοξενήσει.

Δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός του, ούτε τι είναι ικανός να κάνει-ειδικά αν καταλάβει πως είσαι σε ένα άγνωστο μέρος εντελώς μόνη. Μην ξεχνάμε ότι καθημερινά ακούμε για γυναικοκτονίες και φοβόμαστε να περπατήσουμε μόνες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας με τόσο κόσμο ή ακόμα και έξω από Αστυνομικά Τμήματα.

Οπότε να φυλάγεσαι όσο μπορείς και να μην δίνεις παραπάνω πληροφορίες απ' όσες πρέπει. Δεν είπα να κάνεις τα πάντα με φόβο, γιατί στο τέλος θα σε καθοδηγεί ο φόβος, απλά λέω πως θα ήταν καλό να έχεις ζυγίσει από πριν κάθε παράγοντα που μπορεί να σου χαλάσει τις διακοπές και να έχεις πάντα ένα plan b.

- Ελαφρύ πακετάρισμα

Πάντα όταν ταξιδεύεις μόνη, θα πρέπει να έχεις μαζί σου μόνο τα απολύτως απαραίτητα ώστε να διευκολύνεσαι στην μετακίνηση και το κουβάλημα με οποιοδήποτε μέσο έχεις επιλέξει να ταξιδέψεις.

Για πολλούς δεν είναι εύκολο το Light packing, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο στο Ίντερνετ με ιδέες για το πώς μπορείς μέσα σε ένα backpack να χωρέσεις τα απολύτως απαραίτητα. Πάντα να κοιτάζεις να παίρνεις μαζί σου ορειβατικά παπούτσια, φακό κεφαλής, φούτερ ή ζακέτα και ένα αδιάβροχο. Μέσα σε αυτά θα βάλω φυσικά μερικά ελαφριά βιβλία, ώστε να περνάς τις ώρες στην παραλία και ακουστικά ασύρματα.

- Να ακούς το ένστικτό σου

Σε κάθε σημείο που πηγαίνουμε, υπάρχουν σημεία, στενά ή δρόμοι που μας δημιουργούν μια ανασφάλεια επειδή μπορεί να μην έχουν πολύ κόσμο, να μην υπάρχει επαρκής φωτισμός ή απλά επειδή το ένστικτό μας μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό το vibe, το ένστικτο είναι σχεδόν πάντα σωστό. Οπότε πρέπει να το ακούμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA