Μενού
Παλιά Πόλη Ξάνθης
Παλιά Πόλη Ξάνθης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες τεχνίτες, οι επισκέπτες της «χάνονται» στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια της, ενώ η μαγική της αύρα παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Ο λόγος για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, το καμάρι της ευρύτερης περιοχής, που όπως τονίζουν οι κάτοικοί της «μας κάνει υπερήφανους, αλλά και μας φορτίζει με ευθύνη για τη διαφύλαξή της».

Δείτε εδώ: Ο «Τιτανικός των αιθέρων» που σκότωσε 228 ανθρώπους - «Σκ@τ@, είμαστε νεκροί» έλεγε ο πιλότος

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, μαγαζιά και εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου.

xanthi
Shutterstock

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες της μπορούν να θαυμάσουν δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κυρίως έμποροι καπνού.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης δεσπόζει στο βόρειο τμήμα της πόλης και ουσιαστικά αποτελεί τον ιστορικό της πυρήνα.

Η περιοχή, έκτασης 380.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι χτισμένη μετά το 1829.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ήταν η χρονιά κατά την οποία ισχυροί σεισμοί κατέστρεψαν τον προηγούμενο οικισμό στην περιοχή.

xanthi
Shutterstock

Εκτός από το μακρινό παρελθόν, τι άλλο μπορεί να προσδίδει «μαγεία» στην αύρα της Παλιάς Πόλης; Κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Ο εμβληματικός Μάνος Χατζηδάκις γεννήθηκε, μεγάλωσε και έπαιξε πιάνο για πρώτη φορά στη «Ξάνθη τη Διατηρητέαν» όπως αποκαλούσε ο ίδιος την Παλιά Πόλη.

xanthi
Shutterstock

«Για εμάς που ζούμε στην Ξάνθη αλλά και στον επισκέπτη που περιδιαβαίνει τα σοκάκια της, και τις αναπάντεχες πλατείες της στα αυτιά μας ηχούν πάντα μελωδίες του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης.

Παλιά Πόλη Ξάνθης: «Μικρό Παρίσι»

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σύμφωνα με το byfoodandtravel.com η Παλιά Πόλη της Ξάνθης χαρακτηρίζονταν «Μικρό Παρίσι» κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Η πόλη οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια και ο πυρήνας της είναι ιστορικές εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ήταν από την αρχαιότητα η ονομασία της Ξάνθης.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης περιγράφεται από τις επισκέπτες της ως τόπος μοναδικός.

xanthi
Shutterstock

Αποτελεί άλλωστε ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Να σημειωθεί ότι το 1976 η Παλιά Πόλη ανακηρύχθηκε προστατευόμενος οικισμός με αποτέλεσμα την ανάσχεση του ρυμοτομικού σχεδίου του 1939 που προέβλεπε την διαπλάτυνση και ευθυγράμμιση των δρόμων.

Παλιά Πόλη Ξάνθης: Ιστορικά κτίσματα

Στην Παλιά Πόλη υπάρχουν 1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα. Μάλιστα, τα 140 από αυτά χαρακτηρίζονται «πολύ αξιόλογα», 130 «αξιόλογα» και 260 «ενδιαφέροντα».

xanthi
Shutterstock

Κατά τον 19ο αιώνα, η Ξάνθη αναφέρεται ως μια οικονομικά ανθηρή κωμόπολη των 8.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές ο πλούτος προήλθε από την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και διακίνηση του καπνού και των προϊόντων του.

Επιπλέον, «κλειδί» θεωρείται η γεωγραφική θέση της Ξάνθης και η διασύνδεσή της από εκείνα τα χρόνια με σημαντικούς εμπορικούς δρόμους.

Δείτε επίσης:

Πλακιάς για Τέμπη: «Εντοπίστηκε δείγμα ανθρώπινου υλικού στο οικόπεδο – Μάνες θα ξαναπεράσουν τον εφιάλτη»

Οι διάσημοι Έλληνες που θέλουν να γίνουν ευρωβουλευτές - Οι πρωτάρηδες, οι έμπειροι και οι τράμπες

Τατιάνα Μπλάτνικ: Ο πατέρας που χάθηκε νωρίς, η αριστοκρατική μητέρα και η ζωή μέχρι το διαζύγιο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA