Μενού
kakokairia-diasostes
Διασώστες εν μέσω κακοκαιρίας | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Μήνυση κατέθεσαν χθες, Πέμπτη (14/09) κατά των αρμόδιιων Αρχών πλημμυροπαθείς –από την κακοκαιρία Daniel– στη Λάρισα, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η δυσλειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της ΔΕΥΑ, μεταξύ άλλων, οδήγησε σε μεγάλες καταστροφές.

Επίσης, τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο στις πρωτοφανείς εικόνες έπαιξαν η μη λειτουργία των αντλιοστασίων για την απομάκρυνση των υδάτων, καθώς και το γεγονός ότι δεν έκλεισαν θυροφράγματα απομόνωσης ή διακοπής νερού. Σημειώνουν, μάλιστα, ότ αυτό έγινε είτε λόγω δυσλειτουργίας είτε λόγω εγκληματικης αμέλειας.

Σε ποιους απευθύνεται η μήνυση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μήνυση μπορεί να είναι κατά παντός υπευθύνου, αλλά ουσιαστικά ζητούν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες του δημάρχου κ. Καλογιαννη ως προέδρου της ΔΕΥΑΛ, καθώς και υπολοίπων μελών.

Πρόκειται για μια νέα διάσταση για την οποία διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι στον Αγιο Θωμά που πλημμύρισε ολοσχερώς, καθώς ενώ όλοι θεωρούσαν πως η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση του Πηνειού, αυτοί τόνιζαν και σε δηλώσεις τους στην τηλεόραση χαρακτηριστικά πως οι αρμόδιοι του Δήμου δεν «έκλεισαν» ποτέ την πόρτα από το αντλιοστάσιο με τραγικές συνέπειες.

Όπως τονίζουν πέρα από την οικονομική καταστροφή και την ψυχική εξόντωσή τους, οι άνθρωποι φοβούνται για τις μολυσματικές ασθένειες που έχουν αρχίσει να μεταδίδονται.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού

Εισαγγελική παρέμβαση από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας προκλήθηκε από τα δύο σκέλη των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή που συνδέονται άμεσα με την προάσπιση της δημόσιας υγείας, όταν, από τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εισαγγελείς της Θεσσαλίας θα αναλάβουν τη διερεύνηση όσων περιλαμβάνονται στην παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Το πρώτο σκέλος των παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο αφορά στη ρύπανση του Πηνειού από τη μη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών της Λάρισας, χωρίς ακόμη να έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν λειτουργούν οι Βιολογικοί Καθαρισμοί άλλων πόλεων της Δυτικής Θεσσαλίας και το δεύτερο σκέλος αφορά στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ασφαλή για τη δημόσια υγεία, χωρίς «ολιγωρία ή χρονοτριβή», διαχείριση των νεκρών ζώων που θανατώθηκαν από τις πλημμύρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.