Μενού
agelada
Αγελάδα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) είναι η «ναυαρχίδα» της παραγωγής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Η ζήτηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που στο νησί έκαναν... εισαγωγή αγελάδων για να φτιάξουν το τυρί. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, είπε πως μετά από προτροπή συμβούλων και τράπεζες για την ενίσχυση της ζώνης γάλακτος, αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο νησί 100 αγελάδες από την Ολλανδία. 

«Τα ζώα που φέραμε είναι περίπου 2 ετών, έγκυες επτά μηνών. Θα εγκλιματιστούν στη Νάξο και μετά θα αποδώσουν. Είναι βελτιωμένα ζώα από τη φυλή Χολστάιν», είπε στον ΣΚΑΙ. 

Οι αγελάδες έφτασαν στη Νάξο την Τετάρτη (27/3) με πλοίο από ακτοπλοϊκή κατ' εξαίρεση των δρομολογίων που εκτελεί. Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη οι αγελάδες θα δίνονται σε παραγωγούς με πενταετή ενοικίαση. 

«Έχουμε έλλειψη από γραβιέρα» είπε ο κ. Καπούνης και υποστήριξε πως η ποιότητα του τυριού θα είναι ίδια. «Ο κανονισμός ΠΟΠ προβλέπει πως τα ζώα τρώνε τη χλωρίδα της Νάξου, εγκλιματίζονται στο νησί και αποδίδουν. Άλλωστε όλες οι φυλές είναι διαφορετικές, δεν είναι ναξιώτικη φυλή», ανέφερε. 

Η πρώτη γραβιέρα από τις συγκεκριμένες αγελάδες θα βγει Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, κατέληξε ο κ. Καπούνης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA