Μενού
limeniko
Έρευνες του Λιμενικού | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται για ένα ακόμα 24ωρο οι έρευνες για τους 12 ναυτικούς του φορτηγού πλοίου Raptor που αγνοούνται μετά το ναυάγιο στη Λέσβο, την περασμένη Κυριακή. Την ίδια ώρα, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Σπανός, εγείρει ερωτήματα για το περιεχόμενο του φορτίου του πλοίου.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 14 άτομα, ενώ έως τώρα έχει εντοπιστεί από το Λιμενικό Σώμα η σορός ενός 30χρονου Αιγύπτιου ναύτη. Παράλληλα, διασώθηκε και ένας 40χρονος επίσης Αιγύπτιος ναυτικός με ειδικότητα λιπαντής που είναι καλά στην υγεία του.

Ο 40χρονος αναμένεται να δώσει κατάθεση στο λιμεναρχείο προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ναυαγίου, ενώ στο νησί της Λέσβου βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων ΕΛΥΔΝΑ προκειμένου να συντάξει σχετική έκθεση για τα πιθανά αίτια της βύθισης του πλοίου.

Σημειώνεται ότι ο πλοίαρχος του bulk carrier είχε δηλώσει μηχανική βλάβη για το πλοίο, ενώ πιθανόν να υπήρξε υπήρξε εισροή υδάτων στα αμπάρια με μετατόπιση του φορτίου που είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει κλίση και να βυθιστεί.

Στις έρευνες υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης συμμετέχουν ένα πλωτό του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα γερμανικό πλοίο του ΝΑΤΟ, πέντε παραπλέοντα πλοία και αεροσκάφος της Frontex.

Ναυάγιο στη Λέσβο: «Να είστε σίγουροι ότι μόνο αλάτι δεν θα έχει»

Από την πλευρά του, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Σπανός, μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action24, τόνισε ότι «τέτοιου είδους πλοία στην αγορά με σημαία Κομόρες, τόσο ακατάλληλα, δυστυχώς παρακολουθούνται για άλλο σκοπό και όχι για τα φορτία τα οποία μεταφέρουν».

«Το συγκεκριμένο πλοίο, από την ιδιότητά μου γνωρίζω πολύ καλά, ότι ήταν παρακολουθούμενο για [το ενδεχόμενο] να μεταφέρει μετανάστες. Κι αυτό είναι που με φοβίζει μετά από αυτή τη ναυτική τραγωδία που έχουμε, την απαράδεκτη κατά τη διαδικασία του πλοιάρχου, γιατί καθυστέρησε πάρα πολύ κι αυτό είναι ένας λόγος για τα ερωτήματα που μού δημιουργεί».

Μάλιστα, ο κ. Σπανός τόνισε ότι αν το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε κάτι παράνομο, ο διασωθείς ενδεχομένως να μην το γνώριζε. «Οφείλουμε να το ανελκύσουμε, είναι σε 200 μέτρα βάθος, και να είστε σίγουροι ότι μόνο αλάτι δεν θα έχει. Κάτι άλλο θα έχει κι αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό».

«Πρέπει να ανελκυστεί το πλοίο και για τους λόγους που προανέφερα που είναι πρωτίστως οι πιο σοβαροί, διότι ψάχνουμε και μέλη του πληρώματος που μπορεί να πήγαν μαζί με το πλοίο κάτω», είπε επίσης, ενώ συνέχισε για το ναυάγιο στη Λέσβο:

«Αυτό το ναυάγιο είναι κατ' εμέ πολύ σοβαρό, εκεί που έγινε, όπως έγινε, διότι το πλοίο, από τα αρχεία που έχουν περισυλλέξει είχε 65 παρατηρήσεις, εκ των οποίων οι 45 ήταν σοβαρότατες για την ασφάλεια και ό,τι είχε σχέση με την κατασκευή του και τα σωστικά του», σημείωσε ο κ. Σπανός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA