Μενού
thalassies anemones
Θαλάσσιες ανεμώνες. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σοβαρά δερματικά προβλήματα σε παιδιά προκάλεσαν θαλάσσιες ανεμώνες στο Ναύπλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Μπορεί να δείχνουν ακίνδυνες και να εντυπωσιάζουν με τα χρώματά τους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι επικίνδυνες.

Μοιάζουν με μέδουσες, τα πλοκάμια τους είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ κάποιος νιώσει τσίμπημα θα πρέπει να σπεύσει στο νοσοκομείο.

Το τελευταίο διάστημα πολλές αναφορές για τσιμπήματα από θαλάσσιες ανεμώνες ήρθαν το φως της δημοσιότητας για την παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο.

Μάλιστα, ένα παιδί πονούσε πολύ ενώ χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για μέρες.

Θαλάσσιες ανεμώνες: Πώς αναγνωρίζονται

Η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»: «Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο».

«Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις «και ρυθμούς», συμπλήρωσε.

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», τόνισε.

«Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι», υπογράμμισε η θαλάσσια βιολόγος.

«Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό», είπε η Εμμανουέλα Βουτσινά.

Η ειδική δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα τόνισε από τη μεριά της στο Mega: «Ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα».

Θαλάσσιες ανεμώνες: Οι πρώτες βοήθειες

«Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, την φαγούρα», σημείωσε.

«Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλάσσια ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά», τόνισε.

«Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβή, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας», συμπλήρωσε η δερματολόγος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA