Τον Μάιο - αφού παρέλθει η τρίμηνη περίοδος από την ψήφισή του στη Βουλή - αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει πολυετή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για όσους επαναλαμβάνουν την ίδια τροχαία παράβαση.
Μία διάταξη πάντως του νέου ΚΟΚ θα ισχύσει αργότερα και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2025. Πρόκειται για το νέο ανώτατο όριο ταχύτητας στις πόλεις, που υποχωρεί από τα 50 στα 30 χλμ/ώρα. Και αυτό για να υπάρξει - σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών - η απαραίτητη περίοδος προσαρμογής των οδηγών στα νέα δεδομένα.
Σε ποιους δρόμους θα παραμείνει το όριο των 50 χλμ/ώρα
Το όριο των 30 χλμ/ώρα δεν θα εφαρμοστεί στους κύριους οδικούς άξονες της Αθήνας και των άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων, όπου υπάρχουν δύο ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Εκεί θα παραμείνει το σημερινό όριο των 50, 70, ή 90 χλμ/ώρα, όπως ορίζεται με ειδική σήμανση.
Δηλαδή σε άξονες όπως η Συγγρού, η Κηφισίας, η Μεσογείων, η Αλεξάνδρας κ.α. θα παραμείνουν τα σημερινά όρια ταχύτητας και μετά την 1η Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 20 του αναθεωρημένου ΚΟΚ, «σε μονόδρομους στους οποίους υπάρχουν δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, διατηρείται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση».
- Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκε ο 25χρονος που είχε ταυτοποιηθεί - Τα πρώτα του λόγια
- Ο Λαφαζάνης με τον Χαμενεΐ και το πρόβλημα του να μην μπορούμε να πιστέψουμε πια στα μάτια μας
- Το ψηφιακό κάτεργο του «έρωτα»: Υπάλληλος των 2 δολαρίων απαντάει στα μηνύματά σου στο OnlyFans
- Η Kάιλι Τζένερ όπως δεν την έχουμε ξαναδεί: Ποζάρει χωρίς φρύδια με τσιγάρο στο στόμα και σουτιέν
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.