Μενού
St
  • Α-
  • Α+

Στις 14 Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων. Ξέρατε όμως πως η Ελλάδα έχει τον δικό της Άγιο προστάτη του έρωτα, που ακούει στο όνομα Άγιος Υάκινθος;

Ο Άγιος Υάκινθος τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου, στα Ανώγεια του Ρεθύμνου. Η λατρεία του στο σήμερα ξεκίνησε από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τη γιορτή των Υακίνθειων που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και αποτελούν σημείο αναφοράς εντός και εκτός συνόρων, συνοδευόμενα από πολλές πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Γεννήθηκε το 78 μ.Χ., με καταγωγή από την Καισάρεια και υπηρέτησε σαν θαλαμηπόλος του Τραϊανού. Επειδή δεν ακολουθούσε τις ειδωλολατρικές θυσίες των Ρωμαίων έγινε αντιληπτό ότι ήταν αλλόθρησκος και ο Τραϊανός έδωσε διαταγή να του δίνεται τροφή μόνο από σφάγια των θυσιών στην φυλακή. Πέθανε τελικά από πείνα σε ηλικία 20 ετών.

Η λατρεία του στην Ελλάδα

Στα Ανώγεια υπάρχει ναΐσκος αφιερωμένος στον Άγιο Υάκινθο, χτισμένος με ξερολιθιά, σε μορφή μιτάτου. Ο ναός έγινε το 1998 μετά από πρόταση του Λουδοβίκου των Ανωγείων την οποία αποδέχτηκε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Άνθιμος. Τον σχεδιασμό και την επίβλεψη είχε ο αρχιτέκτονας Σταύρος Βιδάλης. Στο χώρο αυτό γιορτάζονται κάθε χρόνο τα Υακίνθεια.

Στην Αχαΐα υπάρχουν επίσης δύο ξωκλήσια αφιερωμένα στη μνήμη του αγίου: το ένα στο θέρετρο της 116 Πτέρυγας Μάχης Αράξου, κοντά στο χωριό Καλαμάκι και το άλλο εντός του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Στις Κυκλάδες στο νησί της Μυκόνου, στο συγκρότημα κατοικιών Yakinthos Residence υπάρχει επίσης ξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA