Μενού
Το λιμάνι του Πειραιά
Πανοραμική άποψη του Πειραιά | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι περισσότεροι Πειραιώτες το λένε «το σπίτι με τους φοίνικες». Επίσης αποκαλείται και «το σπίτι του Πασά», προς τιμήν του Οθωμανού Πασά που θρυλείται πως έκανε εκεί τα μπάνια του, στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Πειραιάς λεγόταν «Ασλάν λιμάνι» («λιμάνι των Λεόντων», στα τούρκικα), και αναφέρεται σε αρκετά ιστορικά βιβλία πως από τον συγκεκριμένο Πασά, η περιοχή εκείνη ονομάστηκε «Πασαλιμάνι».

Δείτε εδώ: Γιατί η μισθοδοσία Μαρτίου μπορεί να μπει νωρίτερα ή τον Απρίλιο - Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Το σπίτι με τους φοίνικες ειναι η οικιά Σολωμού ή οικία Τζιβανιώτη, ένα από τα πιο γνωστά σπίτια του Πειραιά, που συχνά προκαλεί τον θαυμασμό σε οποίον περνάει από το συγκεκριμένο στενό για πρώτη φορά. 

Πρόκειται για διώροφο κτίριο με δώμα που κατατάσσεται στιλιστικά στα εκλεκτικιστικά κτίρια του τέλους του 19ου αιώνα με στοιχεία νεογοτθικής αρχιτεκτονικής (όπως τα οξυκόρυφα παράθυρα και οι πυργοειδείς απολήξεις στη στέψη).

Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον πέτρινο πύργο του Πειραιά

Το συγκεκριμένο λιθόκτιστο κτίριο βρίσκεται επί της λεωφόρου Μουτσοπούλου στον Πειραιά, στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Σηραγγείου. Ο πύργος φαίνεται πως έχει οικοδομηθεί στα μέσα του 19ου αιώνα, στα ερείπια των αρχαίων νεοσοικών της πόλης.

Η πρώτη φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο πύργος, ανήκει στους αδελφούς Ρωμαϊδη και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, στο «Πανόραμα Πειραιώς».

Δείτε εδώ: Παίκτης στον «Εκατομμυριούχο» κάλεσε τη γυναίκα του για βοήθεια και απάντησε άγνωστος άντρας (vid)

Το σπίτι ονομάστηκε «οικία Σολωμού» από το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη, ενώ το 1907 μεταβιβάστηκε στην οικογένεια Τζιβανιώτη, με τη σχετική ταμπέλα « «Ι. Τζιβανιώτη 1907» να σώζεται μέχρι σήμερα. 

πανόραμα Πειραιώς
Πανόραμα Πειραιώς, 1890.

Η οικία Τζιβανιώτη κατοικείται σήμερα από ιδιώτη. 

Με στοιχεία από: Πειραιόραμα, Piraeus Walks.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA