Μενού
 
Λίμνη Μεταλλείων στην Ελλάδα | YouTube - Travel Inspiration
  • Α-
  • Α+

Οι Λίμνες Μεταλλείων βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια και κρύβουν ένα εξωπραγματικό θέαμα που δεν είναι καθόλου συχνό. Έχουν αρκετές ονομασίες και είναι συνολικά 14, γνωστές ως Λίμνες Μεταλλείων ή Λίμνες Ορυχείων Λευκόλιθου. 

Σύμφωνα με το bovary.gr, χωρίζονται σε δύο διαφορετικά συμπλέγματα με κοντινή όμως απόσταση μεταξύ τους, τα οποία καλύπτουν μια επιφάνεια που αγγίζει τα 10.000 περίπου στρέμματα. 

Το πρώτο μέρος της βρίσκεται δίπλα από το Παρασκευόρεμα, ανάμεσα στο χωριό Μαντούδι και Προκόπι σε ελάχιστη απόσταση από την επαρχιακή οδό Χαλκίδας – Αιδηψού.

Στην απέναντι πλαγιά τώρα, στο όρος Καντήλι, είναι διάσπαρτο το δεύτερο μέρος των λιμνών, ανάμεσα στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι ενώ στον χάρτη εμφανίζονται ως Λίμνη Παπαστράτη και Λίμνες Κηρέα.

Οι περισσότερες λίμνες από αυτές έχουν βάθος περίπου 80 μέτρα και εκεί σταματούσε η εξόρυξη, λόγω της εμφάνισης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. 

Η προέλευση των λιμνών υπολογίζεται προς το τέλος του 19ου αιώνα, όταν τα κοιτάσματα λευκόλιθου έπαιρναν τον δρόμο τους για την κάλυψη των αναγκών σε Ευρώπη και Αμερική.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα είχε θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ολόκληρης της χώρας μαζί με το θειάφι της Μήλου, τη Σμύριδα της Νάξου, αλλά και τα μεταλλεύματα του Λαυρίου και της Σαντορίνης.

Η βιομηχανία εξόρυξης έφτασε στο τέλος της στις αρχές του 21ου αιώνα με τις 4 «τρύπες» που είχαν δημιουργηθεί να μοιάζουν με κρατήρες της Σελήνης, πριν γεμίσουν νερό και προσελκύσουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που για χρόνια είχαν εξαφανιστεί από την περιοχή.

Άγρια καλάμια, πικροδάφνες, πεύκα μα και πολλά είδη ψαριών από γόνους που έριξαν οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά και χελώνες και πολλά είδη πουλιών ζουν πλέον στην περιοχή των λιμνών, αλλάζοντας άρδην την εμφάνιση της.

Πώς να πάτε 

Από την Αθήνα θα φτάσετε στις Λίμνες Μεταλλείων μέσα σε μόλις 2 ώρες, οδικώς. Αφού περάσετε στην Εύβοια και βρεθείτε στη Χαλκίδα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τα βόρεια, στοχεύοντας στο Μαντούδι, στο οποίο θα προσεγγίσετε διανύοντας μια απόσταση 58 χιλιομέτρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA