Μενού
Δημοτικές εκλογές
Δημοτικές εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ολοκληρώθηκε. Από αυτή την Κυριακή αναδείχθηκαν επτά περιφερειάρχες, δεύτερο γύρο θα χρειαστούν τέσσερις περιφέρειες, ενώ σε δύο η κατάσταση είναι οριακή.

Συγκεκριμένα εκλέγεται περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο στις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Οι κάλπες δείχνουν ότι στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας προηγούνται οι περιφερειάρχες που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους.

Επιπλέον, με την εξαίρεση της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ο υποψήφιος που προηγείται απολαμβάνει της στήριξης αμφότερων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, στις υπόλοιπες 10 περιφέρειες της χώρας ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το κόμμα της ΝΔ.

Ο «χάρτης» των Περιφερειών

Στην Αττική ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,53%.

Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,79%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,90 ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο περιφερειάρχης Αττικής και ο πρωθυπουργός | Eurokinissi

 

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 41,55% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,13%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,40% ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει με 33,55% ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,61%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,78%

Στη Δυτική Μακεδονία, η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,81% ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 35,69%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,90%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,36%

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,48% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,28%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 30,87%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,09%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,25%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,52%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 8% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,20%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,15%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,23%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,57% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,87%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β' γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,91%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,54%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,03% και περνάει στον β' γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο με ποσοστό 48,24%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,06%.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα πάνε σε δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος, για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους μισούς η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από σήμερα, ενώ στους άλλους μισούς θα απαιτηθεί β' γύρος την επόμενη Κυριακή.

Στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λαρισαίων η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από την πρώτη Κυριακή.

Αντίθετα για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.

mpakogiannis omilia
Κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του Κώστα Μπακογιάννη στην Πλατεία Δικαιοσύνης. | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 

Όπως ανέφερε ο κ. Μπακάκος, το όριο του 43% για εκλογή δημάρχου που θεσπίστηκε για αυτές τις εκλογές έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν στον β' γύρο 80-86 δήμοι, ενώ στις προηγούμενες εκλογές με το όριο του 50% επαναληπτικές εκλογές είχαμε σε 219 δήμους.

Για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, η αντίστοιχη εκτίμηση, κάνει λόγο για εκλογή δημάρχου από σήμερα στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λάρισας, ενώ την επόμενη Κυριακή εκτιμάται ότι θα κριθεί η πρωτιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Τα ποσοστά στον δήμο της Αθήνας
Τα ποσοστά στον δήμο της Αθήνας

 

Οι δήμαρχοι στον κεντρικό τομέα της Αθήνας

Στον Δήμο Βύρωνα, προηγείται με 35,05% ο Μίλτος Μπαντής, ο οποίος θα πάει στον δεύτερο γύρο με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο, που λαμβάνει το 22,18%. Ο απερχόμενος δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 19,32%.

Στο Γαλάτσι, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρκόπουλος, επανεκλέγεται θριαμβευτικά με ποσοστό πάνω από 73%.

Σε ντέρμπι μεταξύ τριών υποψηφίων εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, όπου ο δήμαρχος, Τάσος Μπινίσκος, προηγείται οριακά με 20,74%, του Νίκου Τσιλίφη, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 20,54% και του Γιώργου Δαουλάρη, που λαμβάνει το 19,81%.

Στον Δήμο Ζωγράφου, ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Θώδας, με 37,73% θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την επόμενη Κυριακή με αντίπαλη την Τίνα Καφατσάκη- Βλάχου, η οποία λαμβάνει 27,50%.

Στον δήμο Ηλιουπόλεως, η δημαρχιακή Αρχή θα διεκδικηθεί την επόμενη Κυριακή μεταξύ του Στάθη Ψυρρόπουλου, ο οποίος λαμβάνει 25,22% και του δημάρχου, Γιώργου Χατζηδάκη, που λαμβάνει ποσοστό 23,48%.

Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί και ο δήμαρχος Καισαριανής, ανάμεσα στον Ηλία Σταμέλο που λαμβάνει ποσοστό 35,01% και τον νυν δήμαρχο, Χρήστο Βοσκόπουλο, με 30,97%.

Τέλος, στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας η εκλογή δημάρχου θα κριθεί επίσης στον β' γύρο, ανάμεσα στον δήμαρχο, Γιάννη Βούρο, που λαμβάνει το 26,45% των ψήφων και τον Γιάννη Τομπούλογλου, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 22,05%.

Ξανά δήμαρχος ο Μπέος - Μόνο η Λάρισα άλλαξε δήμαρχο από τις περιοχές που χτύπησαν οι κακοκαιρίες

ΛάρισαΤρίκαλαΒόλος και Καρδίτσα είναι οι περιοχές που η κακοκαιρία «σάρωσε». Ωστόσο, μόνο μία «έβγαλε» νέο δήμαρχο ενώ οι υπόλοιπες τρεις προτίμησαν να μείνουν στα... παλιά. Μάλιστα, έβγαλαν δημάρχους από την πρώτη Κυριακή και δεν θα πάνε καν σε β΄ γύρο.

Η Λάρισα ψήφισε και ανέδειξε από την πρώτη Κυριακή τον Αθανάσιο Μαμάκο ως τον νέο δήμαρχο της πόλης, με ποσοστό 50,21% και παίρνει τη θέση του Απόστολου Καλογιάννη

Την ίδια ώρα, ο Αχιλλέας Μπέος «βγήκε» και πάλι δήμαρχος στον Βόλο με ποσοστό 56%. Στα Τρίκαλα αναδείχθηκε και πάλι ο Νικόλαος Σακκάς με ποσοστά 60,62% ενώ η Καρδίτσα ψήφισε και πάλι τον Τσιάκο Βασίλειο με ποσοστό 47,90%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA