Είναι 6 Δεκέμβρη του 2008. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Μεσολλογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό,Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Τότε, λίγα λεπτά μετά, οι πρώτες πληροφορίες, άρχισαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου, χωρίς να είναι ακόμα σαφές τι έχει συμβεί ακριβώς. Η είδηση της δολοφονίας δημοσιεύθηκε πρώτα στο indymedia, όπου διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες αυτόπτων ή αυτήκοων μαρτύρων που βρίσκονταν στην περιοχή.
Λίγη ώρα αργότερα, με έκτακτα δελτία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση, βασισμένοι στην επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία «ένα περιπολικό είχε δεχθεί μαζική επίθεση από αναρχικούς, με ξύλα και μολότοφ και έτσι, ο αστυνομικός πυροβόλησε προκειμένου να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα εξοστρακίστηκε».
Ήταν το δελτίο του Alter, που μετέδωσε πρώτα την είδηση, με την δημοσιογράφο να ισχυρίζεται πως «διερχόμενο περιπολικό του τμήματος Εξαρχείων, έπεσε πάνω σε ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν το περιπολικό, επιχείρησαν να επιτεθούν και -σύμφωνα με πληροφορίες- να κάνουν χρήση μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί βγήκαν από το περιπολικό και ένας από τους δύο πυροβόλησε προς την ομάδα των νεαρών, με αποτέλεσμα α τραυμστιστεί ένας νεαρός σοβαρά».
Λίγο αργότερα, ένα ερασιτεχνικό βίντεο από μία αυτόπτη μάρτυρα που σήκωσε το κινητό και κατέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας, αναρτήθηκε στα social media και βρέθηκε στα χέρια του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Ωστόσο ,όταν βγήκε στον αέρα, το βίντεο ήταν παραποιημένο. Τo Mega έκανε μοντάζ, πρόσθεσε ήχους από επεισόδια και ένταση και το μετέδωσε αλλοιωμένο, για να δημιουργηθεί εντύπωση ότι η δολοφονία δεν έγινε εν ψυχρώ, αλλά έπειτα από επεισόδια αντιεξουσιαστών με την αστυνομία.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, σχολίαζε πως «δεν ήταν μια παρέα παιδιών που πήγαν να παίξουν ένα extreme sport σε κάποιο λούνα παρκ, αλλά επετέθησαν σε εκπροσώπους του ελληνικού κράτους που είναι αστυνομικοί. Στον υπόλοιπο κόσμο αυτό θεωρείται ένα βαρύτατο έγκλημα, εμείς το ανεχόμαστε τα τελευταία 30 χρόνια να γίνεται σχεδόν κάθε βράδυ -είτε στα Εξάρχεια είτε σε άλλες περιοχές- χωρίς να ιδρώνει το αφτί κανενός».
Αυτά τα λόγια δεν ήταν παρά μία ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης των αστυνομικών και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε σχέση με τα αληθινά γεγονότα.
Τα συστημικά μίντια, προσπάθησαν στη συνέχεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επιχειρηματολογώντας με τρόπο εξοργιστικό. Από το ερώτημα που ακούστηκε «τι ήθελε ένας δεκαπεντάχρονος στα Εξάρχεια», μέχρι το χαρακτηρισμό του Αλέξη ως αναρχικού, στηνόταν μια ολόκληρη εκστρατεία προπαγάνδρας και επίθεσης στο χαρακτήρα του, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η χρήση όπλου και η στυγερή δολοφονία του.
Μετά την αποκάλυψη των Fake News, το Mega έριξε την ευθύνη στον μοντέρ του, αποδίδοντας τα ηχητικά εφέ… στην «καλλιτεχνική του έμπνευση». Τρία χρόνια μετά, ο τότε διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega είχε παραδεχτεί την αλλοίωση του βίντεο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως
«Όλα πήγαν λάθος. Μεταδώσαμε αλλοιωμένο το μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας. Είχαν περιληφθεί ήχοι διαδήλωσης και σπασμένων βιτρινών πριν ακουστούν οι δολοφονικοί πυροβολισμοί του Κορκονέα. Έτσι, ευλόγως θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι προηγήθηκαν επεισόδια και, άρα, ο Κορκονέας βρέθηκε σε άμυνα! Ακολούθησε καταιγίδα επιθέσεων κατά του Μega και εναντίον μου προσωπικά, με βασική κατηγορία ότι παραποιήσαμε το βίντεο για να βγάλουμε λάδι τον δολοφόνο».
Παρ'όλα αυτά, και ο ίδιος συνέχισε να ρίχνει την ευθύνη στο μοντέρ: «το αναθέσαμε στον τεχνικό για να προσθέσει βέλη που θα προσδιόριζαν τις θέσεις των δυο αστυνομικών, ώστε να γίνει πιο καθαρή η εικόνα επειδή η λήψη ήταν ερασιτεχνική. Και συνέβη το απερίγραπτο: εκείνος αποφάσισε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, να προσθέσει ήχους. Πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του Μega. Έτσι το παρέδωσε στο τεχνικό τμήμα και μεταδόθηκε στο ξεκίνημα του δελτίου. Χωρίς να το ελέγξει κανείς».
Οι πολυήμερες και έντονες συγκρούσεις που ξεκίνησαν από τα Εξάρχεια σε κάθε γωνιά της Αθήνας, χαρακτηρίστηκαν ως εξέγερση, λόγω της έντασης και της οργής του πλήθους που κατέβαινε μαζικά στους δρόμους. Λίγες ημέρες μετά, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» απολύει τον φωτορεπόρτερ Κώστα Τσιρώνη, όταν απαθανάτισε έναν άλλο αστυνομικό με όπλο παρατεταγμένο απέναντι στους διαδηλωτές, κάνοντας ξεκάθαρη πολιτική λογοκρισία.
Οι μέρες του Δεκέμβρη, είναι και θα είναι πάντα του Αλέξη. Παρά τα ψέματα και τη συστημική προπαγάνδα, τα fake news και τη λογοκρισία, το κύμα της εξέγερσης δεν έσβησε.
«Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού», δήλωνε το '85 ο Μάνος Χατζιδάκις με αφορμή μια άλλη παρόμοια δολοφονία, εκείνη του Μιχάλη Καλτεζά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.