Μενού
diki Mati
Συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι έξω από το δικαστήριο | Eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών παραγγελία για να διερευνηθεί αυτεπάγγελτα η άσκηση έφεσης για τους αθωώντες στη δίκη για το Μάτι.

Αναλυτική η εισαγγελική παραγγελία αναφέρει:

«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών.

 Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία  Ευθ. Αδειλίνη».

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, επέβαλε ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια, αλλά όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη.

Οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.

Οι ένοχοι για το Μάτι

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

  • Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
  • Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Οργισμένη αντίδραση συγγενών

Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κάτοικους.

Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας.

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

Παράλληλα, συνελήφθη συγγενής θύματος ο οποίος πέταξε μία καρέκλα προς του μέρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου. 

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη». 

Κατά τη διάρκεια του παραπάνω επεισοδίου, σημειώθηκε μικροένταση με αστυνομικούς που επιχείρησαν να συλλάβουν φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα περιστατικά.

Οι δικηγόροι των συγγενών αλλά και των εγκαυματιών, αναμένεται να ασκήσουν έφεση τόσο για τις ποινές όσο και για τις απαλλαγές κατηγορουμένων.

Όπως ανέφεραν συνήγοροι στο MEGA, στο νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε όταν ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι, προβλεπόταν πως για ποινές τριών ετών και άνω το δικαστήριο είχε τη δυνατότητα να επιβάλει στους καταδικασθέντες να εκτίσουν ένα μέρος.

Ωστόσο, στη δίκη που έγινε, ο κάθε κατηγορούμενος καταδικάστηκε για κάθε νεκρό σε δύο χρόνια και για αυτό το λόγο αφέθηκαν ελεύθεροι και δίνεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους.

Θεωρείται πως οι συνήγοροι που θα ασκήσουν έφεση θα ζητήσουν για τους καταδικασθέντες την αύξηση της ποινής για κάθε νεκρό του Ματιού, με σκοπό να μπουν άτομα στη φυλακή. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA