Μενού
Ειρήνη Μουρτζούκου
Η Ειρήνη Μουρτζούκου | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που σημειώνονται γύρω από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία στην Πάτρα, μετά τη εντολή του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Νίκου Νικολάου, για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ιατροδικαστών.

Η εντολή δόθηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας με αφορμή δημοσιεύματα τόσο για τις υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου, όσο και καταγγελία, την οποία δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Διαβάστε ακόμα: Χάος στη δίκη της Κυριακής Γρίβα: Συνήγορος πέταξε μπουκάλι με νερό σε συνάδελφό του

Η συγκεκριμένη καταγγελία αφορά στην υπόθεση ανήλικης που εξετάστηκε από τον ιατροδικαστή Ανδρέα Γκότση, μετά από παραπομπή για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Πάτρα: Η ενδεχόμενη παράλειψη με την κακοποίηση

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, δεν εντοπίστηκαν ίχνη κακοποίησης και η ανήλικη πήρε εξιτήριο. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα προχώρησε σε αυτοκτονία, και στην ακόλουθη νεκροψία που διενεργήθηκε, βρέθηκαν ενδείξεις κακοποίησης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα εξεταστεί αν έχουν τελεστεί από τους ιατροδικαστές αξιόποινες πράξεις.

Μαρινάκης για αναστολή Ιατροδικαστικής Πάτρας: «Αναγκαία απόφαση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε σχετικά με την αναστολή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας:

«Εκρίθη αναγκαία αυτή η απόφαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για λόγους που προφανώς περιγράφονται στην απόφαση και θα εξηγήσει και ο ίδιος. Αναφερόμαστε, εν ευρεία εννοία, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα. Δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω. Νομίζω σφίγγεται το στομάχι κάθε ανθρώπου στην είδηση ότι δολοφονήθηκαν καθ’ ομολογίαν, πλέον, τέσσερα μικρά παιδιά. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω γι’ αυτό στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών. 

Από ό,τι εξήγησε πριν από περίπου 6 - 7 μήνες στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η όλη ιστορία των ιατροδικαστών γνωματεύσεων είναι μια ιστορία, η οποία ήταν αχαρτογράφητη στη χώρα για πάρα πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και ψηφίστηκε ο νόμος αυτός τον περασμένο Ιανουάριο- από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. 

Ο νόμος αυτός προέβη σε μια σειρά από πολύ σημαντικές αλλαγές, με κυριότερες δύο, που έχουν να κάνουν και με τη συζήτηση τέτοιων φρικτών υποθέσεων ποινικής διάστασης. Η μία μεγάλη αλλαγή είναι ότι πλέον οι ιατροδικαστικές εκθέσεις για να είναι παραδεκτές από ένα δικαστήριο, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, αιτιολόγησης, τεκμηρίωσης και πάει λέγοντας. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι, ότι πλέον υπάρχει μία δευτεροβάθμια τριμελής Εθνική Επιτροπή Ιατροδικαστών, η οποία μπορεί, κατόπιν προσφυγής είτε των διαδίκων είτε της Δικαιοσύνης, να αμφισβητήσει και να καταρρίψει μια δικαστική έκθεση του τοπικού ιατροδικαστή.

Γιατί είναι αυτό πάρα πολύ σημαντικό; Πρώτον, γιατί η δευτεροβάθμια αυτή επιτροπή, δεν έχει τοπικά χαρακτηριστικά, δεν έχει δηλαδή, ενδεχομένως και τη φόρτιση, για να μην πω κάτι άλλο, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, που έχει να κάνει με ιδιαιτερότητες μιας τοπικής περιοχής. Είναι άνθρωποι οι οποίοι, όπως ορίζει το καθήκον τους, απομακρυσμένοι από οποιοδήποτε κίνητρο ή γνωριμία ή οτιδήποτε, που ούτως ή άλλως αυτό είναι το καθήκον κάθε ιατροδικαστή, κάθε πραγματογνώμονα, παίρνουν μια απόφαση με βάση τα πραγματικά περιστατικά μιας υπόθεσης και την επιστημονική τους κατάρτιση.

Ο δεύτερος λόγος που αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν σε έναν ιδιώτη πραγματογνώμονα ιατροδικαστή, να κάνει για την υπόθεση που τους απασχολεί μια ιατροδικαστική έκθεση εν προκειμένω.

Έχουν, λοιπόν, τη δυνατότητα δωρεάν προφανώς, αν θεωρούν ότι έχει βγει για μια υπόθεση που τους απασχολεί, είναι αντίδικοι δηλαδή με την άλλη πλευρά, (μια έκθεση) που θεωρούν ότι πάσχει ή είναι λανθασμένη, να προσφύγουν και υποχρεωτικά έρχεται η τριμελής Εθνική Επιτροπή να αξιολογήσει αυτή την ιατροδικαστική έκθεση και ενδεχομένως να την καταρρίψει. Στην πολύκροτη υπόθεση, μάλιστα, που έχει συγκλονίσει το σύνολο των πολιτών και των μέσων και είναι λογικό, έχει γίνει μια τέτοια προσφυγή και εκκρεμεί η σχετική απόφαση. Και σίγουρα να πούμε, ότι έχει γίνει και υποδειγματική δουλειά από τις αρχές για την εξιχνίαση αυτής της φρικτής υπόθεσης.»

Πάτρα - Τα «δολοφονικά» λάθη των ιατροδικαστών

Η 25χρονη φόνισσα ομολόγησε πως σκότωσε τέσσερα βρέφη: Τα δύο δικά της παιδιά, την αδελφή της πριν από 11 χρόνια και το μωρό της φίλης της, Κατερίνας. 

Η πρώτη δολοφονία έγινε το 2014, όταν η Μουρτζούκου ήταν  14 ετών. Σκότωσε την μόλις 18 μηνών αδερφή της, επειδή είχε τσακωθεί - όπως είπε - με τη μητέρα της. Το πόρισμα των ιατροδικαστών τότε, είχε αποδώσει τον θάνατο του παιδιού σε λοίμωξη του αναπνευστικού και διάμεση πνευμονία.

Έξι χρόνια μετά, το 2020, η Μουρτζούκου προκάλεσε ασφυξία στο μωρό της φίλης της, Κατερίνας. Όπως κατέθεσε, είχε τσακωθεί με τον σύντροφο της Κατερίνας. Και σε αυτήν την περίπτωση ο θάνατος αποδόθηκε σε διάμεση πνευμονίτιδα και επιληπτικά επεισόδια.

Τα επόμενα δύο χρόνια, η 25χρονη σκότωσε τα ίδια της τα μωρά. Το ένα όπως είπε κατά λάθος, το πλάκωσε στον ύπνο της. Το δεύτερο, προκαλώντας του ασφυξία μέσα στο νοσοκομείο Παίδων, όπου νοσηλευόταν. Είχε κάνει 5 απόπειρες να του «αφαιρέσει» τη ζωή. Και πάλι οι ιατροδικαστές δεν εντόπισαν σημάδια εγκληματικής ενέργειας κι απέδωσαν τους θανάτους σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι αστοχίες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, αλλά και της ΕΛΑΣ οδήγησαν στο να κυκλοφορεί ελεύθερη για 11 ολόκληρα χρόνια Ειρήνη Μουρτζούκου, προχωρώντας ξανά και ξανά σε δολοφονίες ανυπεράσπιστων βρεφών. 

Υπενθυμίζεται πως ακόμα δεν έχει «δέσει» η υπόθεση του Παναγιωτάκη, του παιδιού της φίλης της Πόπης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...