Μενού
Στερεοτυπικά ελληνικά πιάτα
Στερεοτυπικά ελληνικά πιάτα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εμείς το ξέραμε, αλλά ζήτημα ήταν να το μάθει η υφήλιος, πάντα «θύμα» του ανώτερου PR της Ιταλίας, πως στην Ελλάδα δεν παίζουμε με το φαγητό, και παραβγαίνουμε κάθε άλλη χώρα στη γαστρονομία.

Η αναγνώριση ήρθε από το Taste Atlas, που σε πρόσφατη κατάταξή του, συμπεριέλαβε τις κορυφαίες περιοχές για καλό φαγητό από όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να κυριαρχεί στην πρώτη 10άδα.

Μπορεί μία ιταλική περιοχή να πήρε την 1η θέση, αλλά εμείς μετράμε 4 καταχωρήσεις στις 10 καλύτερες, έναντι μόλις 3 για τους «μακαρονάδες».

Ελλάδα, η χώρα των γεύσεων

Η παγκόσμια αναγνώριση δεν ήταν μάλιστα αυθαίρετη. Το γαστρονομικό site συγκέντρωσε πλήθος δεδομένων από τη βάση του, συγκεκριμένα 477.287 έγκυρες κριτικές χρηστών του, για 15.478 διεθνή φαγητά, κατατάσσοντας τις αντίστοιχες περιοχές «καταγωγής» τους και τον μέσο όρο βαθμών που συγκέντρωσαν.

Την 1η θέση κατέκτησε η Καμπανία της Ιταλίας, αλλά μόλις στη δεύτερη βρέθηκε η Πελοπόννησος, η «παλιά Ελλάδα» με την πλούσια παράδοση. Τα προϊόντα της που ξεχώρισαν ήταν τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Λακωνίας, της Καλαμάτας και της Ολυμπίας, και το μέλι ελάτης Μαινάλου.

Οι Κυκλάδες δεν άργησαν να φανούν, στην 5η θέση, με κλασσικές γεύσεις όπως η Σαντορινιά φάβα και τα τοματίνια, η γραβιέρα και το αρσενικό τυρί Νάξου, και από συνταγές, η «λαδένια» της Κιμώλου.

Αμέσως μετά στην 6η θέση η Κρήτη, που ξεχώρισε με τα ελαιόλαδά της και τα πορτοκάλια Μάλεμε. Τελευταία στη δέκατη θέση, αλλά εξίσου σημαντική, η Μακεδονία συμπλήρωσε το «τραπέζι» με τα «μέλια» ροδάκινα Νάουσας, τα τρίγωνα Πανοράματος, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής, και τη σαλονικιά μπουγάτσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA