Μενού
mihalis haralampidis
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης | Facebook/Μαλκίδης Θεοφάνης
  • Α-
  • Α+

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ενός από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.

Σπούδασε στη Ρώμη ενώ διέφυγε στην Ιταλία ως μέλος του ΠΑΚ, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Η πορεία του

O Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, με μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία.  Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία ενώ ήταν μέλος του ΠΑΚ.

Μετά την πτώση της χούντας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.

Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 .

Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, και μέλος της διεθνούς ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.

Το 2010 έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από ομιλία του το 1996 στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφερόταν στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης στη χώρα στο τέλος του τότε ιστορικού κύκλου που ο ίδιος τοποθετούσε «το 2004 ή το 2010».

Το 1988, στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης πρότεινε τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης, κοντά στη Μαρώνεια, με την ονομασία «Ρωμανία», προορισμένης να φιλοξενήσει Πόντιους απο την πρώην Σοβιετική Ένωση. Παράλληλα, πρότεινε να προστεθεί στο όνομα της περιφέρειας Θράκης και το όνομα Ρωμανία, έτσι ώστε να ονομάζεται Θράκη-Ρωμανία.

Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο Κοινοβούλιο για τη δημιουργία της. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA