Μενού
Πορεία για τον Ζακ
Στιγμιότυπο από την προσυγκέντρωση της πορείας για τον Ζακ.
  • Α-
  • Α+

Πλήθος κόσμου έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στην οδό Γλάδστωνος, στην Αθήνα, όπου έχει προγραμματιστεί η προσυγκέντρωση για την πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018. Την πορεία, που άρχισε λίγο μετά τις 19:45, διοργανώνει η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη φρικτή δολοφονία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πορεία κάρφωσαν συμβολικά σε τoίχο ταμπέλα που έγραφε «Οδός Zackie Oh».

Δείτε εικόνες από την προσυγκέντρωση:

ζακ πορεία 1
Γκράφιτι και λουλούδια έξω από το σημείο της δολοφονίας.
zak poreia 2
Συμβολική κίνηση στο δρόμο που έγινε η δολοφονία.
zak poreia 4
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην οδό Γλαδστώνος.
giagia zak
Η γιαγιά του Ζακ Κωστόπουλου.

Πρόκειται για μία υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση, καθώς ο Ζακ/Zackie Oh υπήρξε ακτιβιστής και ενεργό μέλος για τα δικαιώματα της LGTBQ κοινότητας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κεντρικό πανό της πορείας έγραφε: «Οργή και θλίψη η Zackie θα μας λείψει. Οι ζωές μας έχουν αξία».

Δείτε βίντεο από την πορεία:

 

Δείτε εικόνες από την πορεία:

zak poreia 66.jpg
Το κεντρικό πανό της μεγάλης πορείας.
zak poreia 77.jpg
Μήνυμα για τον Ζακ πάνω σε δέντρο.
zak 3434.jpg
Πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην πορεία.
zak poreia 4564.jpg
Στιγμιότυπο από την πορεία.
zak poreia 3000.jpg
Συγκλονιστικές στιγμές στη συγκέντρωση για τον Ζακ.

Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie επισημαίνει: «Η οργή μας για τη δολοφονία του, είναι ένα ποτάμι που διαρκώς φουσκώνει βλέποντας την ατιμωρησία που απολαμβάνουν όσοι αναπαράγουν το ρατσιστικό μίσος, όσοι νομιμοποιούνται να κλωτσούν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο πάνω σε σπασμένα γυαλιά, όσοι προτείνουν δημόσια και ανερυθρίαστα ως μέσο αντίδρασης τις κλωτσιές όταν ένας άνθρωπος τρέχει να προλάβει το πλοίο. Η οργή μας ξεχειλίζει για κάθε δολοφονημένο αδερφό μας, για κάθε δολοφονημένη αδερφή μας.

Η Άννα, είναι μια από αυτές, είναι ένα από εκείνα τα πλάσματα που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στο σπίτι τους, με τον Άγιο Παντελεήμονα να γίνεται ένας τόπος μαρτυρίου για τις φτωχές τρανς μετανάστριες αδερφές μας, που παλεύουν να επιβιώσουν.

Ο Ζακ, ήταν ένα περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανοιχτά οροθετικός, ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο καταγγέλλοντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θανατοπολιτική. Και μας λείπει αφάνταστα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άδικο, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην προλάβαμε να του το υποσχεθούμε, ορκιστήκαμε όμως στο σύμπαν που απολαμβάνει πλέον το γκλίτερ και τη λάμψη του.

Πέντε χρόνια μετά, δίνουμε ξανά ραντεβού στον δρόμο, υπερασπιζόμαστε τη μνήμη της Zackie που δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους. Δεν είμαστε μόνα μας, έχουμε το ένα το άλλο και αυτή είναι η πιο μεγάλη μας δύναμη».

Η Συγκέντρωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 21/9 στις 19:00 και η προσυγκέντρωση θα γίνει στην οδό Γλαδστωνος.

Ας φέρουμε όλα από λίγο γκλίτερ, να γεμίσουμε τη Γλάδστωνος και τους δρόμους της Αθήνας με αστερόσκονη! Σεξιστικές, παραβιαστικές, εξουσιαστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές, ιντερφοβικές, μισαναπηρικές συμπεριφορές δε θα γίνουν αποδεκτές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.