Μενού
πολεμικο ναυτικο
Το έργο «Ελληνική σημαία» - Βάσος Γερμενής, 1950, λάδι σε μουσαμά | Πολεμικό Ναυτικό
  • Α-
  • Α+

Με το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και την είσοδο της χώρας στον Β' Παγκόσμιο, το Πολεμικό Ναυτικό μας λειτούργησε ως «άσσος» που υποστήριζε την πολεμική προσπάθεια σε επιχειρησιακό και υλικό επίπεδο.

Ανατρέχοντας στον ιστότοπο του ΠΝ, βλέπουμε πως το Ναυτικό μας ενεπλάκη στον πόλεμο από τις αρχές του, με τον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ στο λιμάνι της Τήνου, στις 15 Αυγούστου του 1940, από το Ιταλικό υποβρύχιο «DELFINO».

Η έναρξη του πολέμου βρήκε τις ναυτικές δυνάμεις μας έτοιμες για πολεμικές επιχειρήσεις. Αρχικά τα πλοία συνόδευαν νηοπομπές με πολεμοφόδια, καύσιμα και τρόφιμα για το στρατό που μαχόταν στο μέτωπο της Αλβανίας.

28η Οκτωβρίου: Το Πολεμικό Ναυτικό ως «ασπίδα»

Τα υποβρύχιά μας ανέλαβαν δράση καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων με την Ιταλία, πλήττοντας τις θαλάσσιες διόδους συγκοινωνίας του εχθρού στην Αδριατική και σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες.

Η βασική επιλογή τακτικής για το ναυτικό υπήρξε η απόκρουση κάθε προσπάθειας για επιδρομικές ή αποβατικές ενέργειες του εχθρού, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του Αγγλικού στόλου στην περιοχή.

Δείτε επίσης: Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου: Το «ΟΧΙ» και η επέτειος για την έναρξη του πολέμου

Όταν όμως η Γερμανία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο Μπαρμπαρόσσα, τα αεροσκάφη της Luftwaffe, ξεκινώντας από ορμητήρια στο βουλγαρικό έδαφος, άρχισαν ανελέητη επίθεση εναντίον των ελληνικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

Τόσο τα ναυτικά μας αποθέματα όσο και οι χερσαίες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα υπέφεραν τραγικές απώλειες, καθώς 25 ελληνικά πλοία κάθε κατηγορίας βυθίστηκαν στο διάστημα 4-25 Απριλίου 1941.

Ο τότε Αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος Α. Σακελλαρίου, έλαβε την απόφαση, ακολουθώντας την πολιτική ηγεσία της χώρας, για συνέχιση του αγώνα.  Αρχίζει έτσι η σταδιακή αποχώρηση των πλοίων που απέμειναν, αρχικά προς τη Σούδα της Κρήτης και έπειτα στην Αλεξάνδρεια.

Στο τέλος του Απρίλη του 1941, στον όρμο της Αλεξάνδρειας βρίσκονταν 17 ελληνικά πλοία (ένα θωρηκτό, έξι αντιτορπιλικά, τρία τορπιλοβόλα, πέντε υποβρύχια και ένα βοηθητικό), τα μόνα που ενώθηκαν με τον Αγγλικό στόλο και που αποτελούσαν το μόνο ελεύθερο ελληνικό έδαφος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA