Μενού
dogs_balcony
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι εύκολο να είσαι κηδεμόνας κατοικίδιου ζώου και να έχεις πλήρη, οκτάωρη εργασία, κοινωνική ζωή και όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας ενήλικας. Από την άλλη όμως, η κηδεμονία κατοικιδίου απαιτεί υπεύθυνη συμπεριφορά, ώστε να μην τίθεται σε ρίσκο η υγεία του ζώου. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, αναζητείται μια μέση λύση. Τι προβλέπεται λοιπόν για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες; Βρήκαμε απαντήσεις στο TikTok του δικηγόρου Κώστα Χατζηιωάννου.

Από το παραπάνω βίντεο συμπεραίνουμε πως η μόνιμη παραμονή ενός σκύλου σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται… δια ροπάλου, ενώ επιτρέπεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει πως ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να ζει στο σπίτι του κηδεμόνα του ή στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει ομόφωνη συγκατάθεση από τη γενική συνέλευση των κατοίκων και εφόσον τηρούνται οι όροι ευζωίας και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Απαγορεύεται ρητά η παρατεταμένη διαμονή τους σε ανοικτούς χώρους της πολυκατοικίας (όπως μπαλκόνια) και η μη καταγραφή τους στο εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς. Η συμβίωση έως και τριών κατοικίδιων με τον κηδεμόνα τους σε μια πολυκατοικία γίνεται ελεύθερα, ενώ σε περίπτωση περισσότερων από τρία, πρέπει να υπάρξει σχετικός όρος στο καταστατικό της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, η αμοιβαία συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων και η αποφυγή υπερβολών στις καθημερινές συνήθειες των κατοικιδίων, μπορούν να γίνουν η μέση, «σωτήρια» λύση για όλους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.