Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (1/12) στο Λόφο του Φιλοπάππου, καθώς ένας βόας σφιγκτήρας βρέθηκε κάτω από κάθισμα στο θέατρο Δώρας Στράτου.
Το φίδι περισυνέλεξε η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής που κλήθηκε στο σημείο.
Το Reader.gr, επικοινώνησε με την πρόεδρο της ANIMA, Μαρία Γανωτή, η οποία όπως ανέφερε σχετικά με την υγεία του ζώου: «Αναρρώνει, αλλά έχει δρόμο μπροστά του.
Η υγεία του εφόσον το έχουμε αναλάβει εμείς θα πάει καλά. Θα του βρούμε και καλές συνθήκες διαβίωσης σε κάποιο ερπετάριο. Το ζητούμενο είναι να δούμε πώς βρέθηκε εκεί και τι γίνεται με αυτά τα ζώα στην Ελλάδα».
Ερωτηθείσα για το αν η κατοχή τέτοιων φιδιών είναι νόμιμη στη χώρα μας, απαντά: «Εφόσον το έχει αγοράσει νόμιμα, ναι. Δυστυχώς όμως οι νομοθεσίες δεν απαιτούν να έχεις κατάλληλες συνθήκες, με αποτέλεσμα συχνά αυτά τα ζώα να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες».
«Δεν υπάρχει υποδομή από το κράτος αν βρεθούν αδέσποτα αυτά τα ζώα»
Όπως καταγγέλλει η κυρία Γανωτή, «το θέμα είναι ότι η Πολιτεία επιτρέπει το εμπόριο αλλά δεν έχει καμία υποδομή για το τι θα συμβεί αν βρεθούν αυτά τα ζώα αδέσποτα, είτε γιατί έχουν αποδράσει είτε γιατί κάποιος τα παράτησε.
Κι έτσι καλούμαστε εμείς ως οργάνωση να λύνουμε το πρόβλημα και να πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει ένα τέτοιο ζώο, ενώ θα μπορούσε και το κράτος να έχει μια πρόνοια ή έστω και οι οργανισμοί της πανίδας των δήμων να μπορούν αν βοηθήσουν. Εμείς τρέχουμε συνέχεια ως εθελοντές».
Συνεργασία και εκπαίδευση
Η Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, ξεκαθαρίζει πως οι Αρχές μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά και όπως επισημαίνει: «Στο Πυροσβεστικό Σώμα εμείς ως ΑΝΙΜΑ έχουμε κάνει εκπαιδεύσεις.
Εάν αποφασίσει ο δήμος και χτίσει μία συνεργασία μεταξύ της αστικής πανίδας με την ΑΝΙΜΑ θα τους εξηγήσουμε πως, με τι εργαλεία και τι πρέπει να έχουν μαζί τους για να μπορούν να κάνουν μια τέτοια περισυλλογή και εμείς μετά μπορούμε να μεριμνήσουμε για το που θα πάει το ζώο».
«Η Αθήνα έχει πολλά φίδια»
Δεν περιμένει κανείς να το ακούσει όμως όπως εξηγεί η κυρία Γανωτή, «η Αθήνα έχει πολλά φίδια μέσα στην πόλη. Ζουν μέσα σε αυλές παλιών σπιτιών, στα άλση, στα λοφάκια, στα υπόγεια, τρώνε ποντίκια.
Αν συναντηθούμε καταλάθος με κάποιο φίδι, απλώς τηλεφωνούμε ή στην ΑΝΙΜΑ, ή στο δασαρχείο ή στην αστυνομία. Δεν είναι επικίνδυνο ζώο. Τα περισσότερα φίδια που θα συναντήσει κανείς δεν έχουν δηλητήριο».
Δένονται τα φίδια με τον ιδιοκτήτη;
Αναρωτηθήκαμε αν τα φίδια δένονται με τους ιδιοκτήτες τους όπως φαίνεται να συμβαίνει με τους σκύλους και τις γάτες. Έτσι, επικοινωνήσαμε με τον κτηνίατρο, Κωνσταντίνο Γεωργίου...και όχι, η απάντηση δεν μας ξάφνιασε.
«Για τα ερπετά γενικότερα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς ή ακούνε σε κάποιο όνομα. Πιθανότατα, απελευθερώνουν φερομόνες όταν τα ταΐζει κανείς».
- Φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα: Τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας - Αγωνία για τις αγνοούμενες
- Όταν η Βιολάντα ήταν φούρνος της γειτονιάς στα Τρίκαλα: Η ιστορία της εμβληματικής βιομηχανίας
- Δήμητρα Λιάνη: Η αντίδρασή της στο άκουσμα του θανάτου της Αναστασίας Αθήνη
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.