Μενού
xouligkan filadelfeia
Χούλιγκαν που συνελήφθησαν για την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, αναφορικά με την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος διατηρεί εντελώς διαφορετική στάση, ο Μιλάνοβιτς προκαλεί για μια ακόμα φορά μιλώντας σε ΜΜΕ της πατρίδας του, καθώς κατηγόρησε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο μεταχείρισης των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ ανέφερε ότι ο 29χρονος φίλος της ΑΕΚ έχασε την ζωή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, επειδή αρνήθηκε την ιατρική φροντίδα.

«Αυτό πια έγινε το δέκατο τρίτο θέμα. Οι άνθρωποί μας έχουν προβλήματα. Αυτοί είναι συμπολίτες μας. Έχουμε κάποιο αίσθημα αμοιβαίας ευθύνης. Όταν επιστρέψουν σπίτι, θα μιλήσουμε διαφορετικά.

Θεωρώ αυτό που άκουσα ως αλήθεια. Και νομίζω και ξέρω ότι η κροατική κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Στις ελληνικές φυλακές, όλοι λένε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Ευρώπη, 21ος αιώνας… Το νερό από το σύστημα ύδρευσης δεν είναι πόσιμο! Η τελευταία φορά που το έζησα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν το 1994, αλλά δεν πειράζει.

Έτσι, πρέπει να αγοράζουν νερό, αλλά δεν μπορούν να πάρουν χρήματα με κανονικό τρόπο ή τακτικά. Έγραψα στον πρωθυπουργό για αυτό και ελπίζω ότι θα κάνει πράγματα που δεν αποτελούν πρόβλημα με καλή πίστη και με την ευθύνη που έχει. Πώς γίνεται αυτό; Είναι κράτος δικαίου; Κανείς Έλληνας λοιπόν; Διασκορπίστηκαν και οι Κροάτες πολίτες παρέμειναν εκεί. Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκείνοι οι Κροάτες χούλιγκαν. Αυτά είναι επίσης άνθρωποι. Δεν είναι βιομάζα.

Ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του. Προφανώς επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες που θα λάμβανε, αλλά δεν ήθελε γιατί φοβόταν μην καταλήξει στη φυλακή και ο άνδρας αυτός αιμορραγούσε μέχρι θανάτου. Ποιος τον τραυμάτισε; Δεν έχουμε ιδέα».

Aντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν, που κατηγόρησε τον Κροάτη πρόεδρο για έλλειψη ενημέρωσης και προσπάθεια να δυσκολέψει το έργο των κροατικών αρχών. «Κάνουμε τα πάντα για τους Κροάτες πολίτες που είναι φυλακισμένοι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς τούς βλάπτει με τις δηλώσεις του.

Η κροατική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι οι Κροάτες πολίτες που κρατούνται στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και όσοι εμπλέκονται σε πλημμεληματικές διαδικασίες απελαύνονται στην πατρίδα τους, ενώ ο πρόεδρος της χώρας θέτει σε κίνδυνο την κατάστασή τους με τις πράξεις του.

Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει επαρκή πληροφόρηση ή είναι παραπληροφορημένος. Σε ό, τι αφορά το ΥΠΕΞ, την πρεσβεία, ολόκληρη την κυβέρνηση, τους παρέχουμε τη μέγιστη προξενική και νομική βοήθεια. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουν ασφάλεια, ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε αυτή την υπόσχεση και ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε πλημμεληματικές διαδικασίες θα απελαθούν στην Κροατία.

Ας κάνουμε υπομονή. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Κροατίας βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους συλληφθέντες οπαδούς της Ντιναμό, τους Bad Blue Boys (BBB). Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκάλεσε με τις δηλώσεις του πριν από αυτό, πρέπει να ζητάμε συνεχώς συγγνώμη, γιατί με τις κακές του πράξεις θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους εκεί κάτω και εκνευρίζει την εισαγγελία και τη δικαιοσύνη.

Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Πολιτικής Ασφάλειας και Σωφρονιστικού Συστήματος και ο Υπουργός Μαλένιτσα επικοινωνεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τους», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA