Η μεγάλη φωτιά που έκανε παρανάλωμα του πυρός την βορειοανατολική Αττική κατέστρεψε άλλον έναν πνεύμονα του λεκανοπεδίου, που θα χρειαστεί δεκαετίες για να «αναρρώσει».
Οι απανωτές πυρκαγιές μάλιστα οδηγούν νομοτελειακά την περιοχή προς ερημοποίηση, όπως προειδοποίησε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών στο ΑΠΘ, στο δελτίο της ΕΡΤ.
Χαρακτηριστικά, για τους λόγους εξάπλωσης της φωτιάς στον περιαστικό ιστό, παρατήρησε πως «η πόλη έφτασε πρώτη στο δάσος, και καιγόμενο το δάσος έκαψε και μέρος της πόλης».
Καθηγητής για φωτιά: «Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα»
«Το πώς έφτασε η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα στα Βριλήσσια αυτό είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα. Άκουσα τα περί καμινάδος, αυτά δεν ισχύουν, είναι τοπικά φαινόμενα», εξήγησε.
«Η πυρκαγιά άρχισε Κυριακή πρωί, και οι πρώτες ουσιαστικές προσπάθειες κατάσβεσης έγιναν Δευτέρα πρωί. Η πυρκαγιά έκαιγε ανενόχλητη 10-12 ώρες, τη Δευτέρα το πρωί έχουμε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων που δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη», πρόσθεσε.
«Οδηγούμαστε σε συνθήκες Καΐρου»
Σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Αττική, ο καθηγητής είπε «Το οικοσύστημα αν αφεθεί ανεπηρέαστο, θα μπορέσει με φυσική αναγέννηση να επανέλθει. Στον αστικό ιστό, θα ανέβει η θερμοκρασία 1 με 1,5 βαθμό Κελσίου».
«Η ατμόσφαιρα θα γίνει ακόμα ξηρότερη και αυτό διότι η καταστροφή του δάσους συνεπάγεται μειωμένη φωτοσύνθεση, μειωμένη κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα, επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου[..]και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε συνθήκες ανάλογες Καΐρου», είπε χαρακτηριστικά.
- Λιποθύμησε γυναίκα στη συνέντευξη Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές
- Με τι καιρό θα κάνουμε Πρωτομαγιά: Οι περιοχές που θα είναι σαν φθινόπωρο
- Απίστευτο περιστατικό στο Παγκράτι: Οδηγός μηχανής ξυλοκόπησε 36χρονη επειδή δεν ήθελε να περιμένει να παρκάρει
- Μπεν Στίλερ: Πώς ένα tweet 3 λέξεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά τους πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.