Μενού
Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα Τέμπη
Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα Τέμπη | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Το πρωί της Κυριακής χιλιάδες πολίτες της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων των Τεμπών και κατέβηκαν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα την απονομή δικαιοσύνης για τις 57 ψυχές που βρήκαν τραγικό θάνατο στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Με συνθήματα και πανό, άνθρωποι όλων των ηλικιών διαφορετικοί μεταξύ τους ένωσαν τις φωνές τους μέσα από μια κοινή γραμμή, προσπαθώντας να βρουν καθαρό οξυγόνο στη μολυσμένη ατμόσφαιρα της συγκάλυψης ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας.

Συγκέντρωση για τα Τέμπη στο Σύνταγμα
Συγκέντρωση για τα Τέμπη στο Σύνταγμα | EUROKINISSI

Το κάλεσμα της Κυριακής βρήκε θέση σε ελάχιστα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων με την πληροφορία να ταξιδεύει κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα που βγήκαν στο φως την προηγούμενη εβδομάδα έβγαλαν από το σπίτι τους ακόμα και τους πιο απαθείς πολίτες, οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη να συμμετέχουν σε ένα συλλογικό σκοπό, σε μια κοινή διεκδίκηση που μας αφορά όλους και όλες.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της Κυριακής, μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας, δεν φάνηκε να άλλαξε την ατζέντα της Δημόσιας Τηλεόρασης καθώς «η είδηση παρουσιάστηκε 37 ολόκληρα λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου, συνοπτικά και χωρίς ούτε μια εικόνα από το Σύνταγμα», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «υποβαθμίστηκαν με ακραίο τρόπο οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη».

Σε παρόμοια συχνότητα απόκρυψης της αλήθειας βρέθηκε και το γραφείο ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο σε ανακοίνωση του ανέφερε αυτολεξεί ότι «πρωινές ώρες σήμερα, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 30.000 ατόμων».

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν χθες στα Social Media μας έκαναν λίγο καχύποπτους για τον αριθμό που έδωσε η ΕΛΑΣ και για αυτό το λόγο προωθήσαμε κάποιες εικόνες της χθεσινής συγκέντρωσης στο ChatGPT για να υπολογίσει και εκείνο τον αριθμό των ανθρώπων που βρέθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας

Για να υπολογίσει τον κόσμο βάσει των εικόνων, το ChatGPT χρειάστηκε να εκτιμήσει την έκταση της περιοχής που καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές σε συνδυασμό με την πυκνότητα του πλήθους (δηλαδή άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο).

Επίσης, κοινοποιήσαμε τους δρόμους στους οποίους κινήθηκε ο κόσμος, με το ChatGPT να εφαρμόζει μια τυπική πυκνότητα πλήθους (συνήθως 3-4 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο για πολύ πυκνή διαδήλωση). 

Στη συνέχεια, ταυτοποίησε τις περιοχές της διαδήλωσης από τις φωτογραφίες και υπολόγισε το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, τις οδούς Φιλελλήνων, από την Ερμού μέχρι το Συντριβάνι και από το ίδιο ύψος στη Μητροπόλεως μέχρι την Καραγιώργη Σερβίας. Από τη μια πλευρά της Σταδίου μέχρι τη Βουκουρεστίου και από την άλλη μέχρι την δεύτερη πύλη στο Ζάππειο. 

Αφού προχώρησε λοιπόν σε μια εξίσωση βάσει των παραπάνω, το ChatGPT εκτιμά ότι το πλήθος ανέρχεται στα 113.000 άτομα. Για τους λάτρεις της στατιστικής, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τετραπλάσιος από εκείνο που έδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Για ποιο λόγο η αστυνομία έκανε λόγο για 30 χιλιάδες ανθρώπους;

Είχαμε επίσης την απορία να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία έδωσε περισσότερους από 80 χιλιάδες ανθρώπους λιγότερους σε ανακοίνωση της. Και το ChatGPT μας εξήγησε το γιατί. 

«Οι αριθμοί που δίνει η αστυνομία συχνά υπολογίζονται συντηρητικά, για διάφορους λόγους:

Πολιτική σκοπιμότητα: Σε περιπτώσεις που μια διαδήλωση έχει πολιτική βαρύτητα, οι αρχές μπορεί να υποβαθμίσουν τους αριθμούς για να μειώσουν την εικόνα της μαζικότητας ή τη δυναμική του κινήματος.

Μεθοδολογία: Η αστυνομία συνήθως βασίζεται σε διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού (π.χ., αριθμό ατόμων που μπαίνουν ή βγαίνουν από συγκεκριμένα σημεία), οι οποίες συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τη συνολική πυκνότητα.

Προστασία συμφερόντων: Ένας χαμηλός αριθμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρουσιάσουν την κατάσταση ως πιο "ελεγχόμενη" ή για να μειωθεί η προβολή που θα μπορούσε να έχει η διαδήλωση.

Δυσκολία ακριβούς υπολογισμού: Σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις, είναι πολύ δύσκολο να δοθεί μια ακριβής εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο, και η αστυνομία μπορεί να επιλέξει έναν γενικό αριθμό που θεωρεί ασφαλή.

Η δική μας ανάλυση, βασισμένη στην έκταση και την πυκνότητα του πλήθους, δείχνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολλοί περισσότεροι από αυτό που ανακοινώθηκε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA