Η Ρόδος και η Λήμνος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα των τοπικών αρχών, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων και εκτέλεσης των αναγκαίων έργων, μετά την κακοκαιρία Bora.
Η ισχύς της απόφασης έχει διάρκεια ενός μήνα, ενώ τα νησιά μετρούν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που κάλυψαν πολλές περιοχές κάτω από τη λάσπη και τα φερτά υλικά. Η δε Λήμνος μετράει δύο νεκρούς.
Παράλληλα, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ενημέρωσε πως θα προσφέρει δωρεάν φιλοξενία στους πληγέντες από την κακοκαιρία.
Ρόδος: Η πρωτοβουλία των ξενοδόχων
Σε σχετική της ανακοίνωση η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, αναφέρει τα εξής:
«Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου εκφράζει τη βαθιά της συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο νησί μας.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, συνδράμοντας στις προσπάθειες για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες.
Παράλληλα, ενημερώνουμε ότι ξενοδοχεία στις περιοχές Ιξιάς, Ιαλυσού, Φαληράκι και Κοσκινού έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι αντιλαμβάνονται την προτεραιότητα της αποκατάστασης των κατοίκων, των οικιστικών περιοχών και του αστικού ιστού, καθώς και το βαρύ έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και αναμένουν τη βοήθεια όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο του Δήμου και της Περιφέρειας, γίνονται προσπάθειες να προσφερθεί δωρεάν διαμονή στους πληγέντες όπου υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα, η Ένωση παρέχει φιλοξενία στους άνδρες της ΕΜΑΚ που έχουν έρθει στο νησί για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην προστασία της ασφάλειας των πολιτών.
Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης και δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο όση βοήθεια μας ζητηθεί, όπως κάνουμε πάντα σε δύσκολες στιγμές για το νησί μας».
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Ρόδο
Στη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια για τη Ρόδο αναφέρεται:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν στις 30-11-2024 στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με το ανωτέρω 8 σχετικό.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 30 Δεκεμβρίου 2024.
Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Στη αντίστοιχη απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια για τη Λήμνο αναφέρεται:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Ενοτήτων Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης του Δήμου Λήμνου, της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν στις 30-11-2024 στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με το ανωτέρω 8 σχετικό.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 30 Δεκεμβρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Η Ρόδος μετράει τις πληγές της
Την ίδια ώρα, εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τη Ρόδο, όπου περιοχές του νησιού έχουν καλυφτεί από τη λάσπη και τα φερτά υλικά που έφερε ο μεγάλος όγκος νερού, λόγω της κακοκαιρίας Bora.
Όπως ανέφερε η εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα παρασύρθηκαν, ενώ στην Ιαλυσό ένα ποτάμι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, καθώς δεν άντεξε τον όγκο του νερού.
Το στόμιο, στο σημείο όπου ξεκινά η υπογειοποίηση, έφραξε από τα φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί η λάσπη και το νερό να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του και να πλημμυρίσει κατοικίες και άλλα κτίρια.
Μάλιστα, υπάρχουν σπίτια με ένα μέτρο λάσπης, ενώ όσοι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα μπόρεσαν να μετακινηθούν σε ψηλότερα κτίρια.
Αρκετός κόσμος δεν μπορεί να βγει από τα σπίτια του λόγω των φερτών υλικών, προσπαθούν να καθαρίσουν όσο μπορούν, ενώ συνεργεία του δήμου προσπαθούν να καθαρίσουν το στόμιο του ποταμού.
Πάνω από την υπογειοποιημένη κοίτη διέρχεται δρόμος σε μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων μέχρι τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει λάσπη, καλαμιές και οχήματα που παρασύρθηκαν.
Πυροσβεστικές δυνάμεις και στρατός αναμένεται να συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών στους δρόμους της Ιαλυσού, αλλά και στα σπίτια των κατοίκων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.