Μενού
Το Παιδί με τα Σταφύλια
Το Παιδί με τα Σταφύλια | athenssculptures.com
  • Α-
  • Α+

Ο Δημήτριος Φιλιππότης ήταν σημαντικός Έλληνας γλύπτης που έζησε και πέθανε τα χρόνια του πρώιμου νεοελληνικού κράτους (1839 - 28 Νοεμβρίου 1919). Γεννήθηκε στον Πύργο Τήνου και ήταν γιος του Ζαχαρία Φιλιππότη, γνωστού μαρμαρογλύπτη και εμπειρικού αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε κατασκευάσει και αρκετούς ναούς .

Ο Φιλιππότης πήρε τα πρώτα πρακτικά μαθήματα γλυπτικής από τον πατέρα του, αλλά ακολούθησε κανονικές σπουδές γλυπτικής στην Ρώμη. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε κυρίως στην Αθήνα, βάζοντας το λιθαράκι του στην προαγωγή της τέχνης αυτής στην Ελλάδα, με ένα από τα πιο γνωστά έργα του να είναι το Παιδί με τα Σταφύλια.

Πρόκειται για ένα άγαλμα από μπρούντζο και δεσπόζει στην πλατεία Συντάγματος, κάτω από ένα πλατάνι στην πλευρά της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β΄. Αποτελεί όμως αντιγραφή του αυθεντικού έργου του καλλιτέχνη.

Η λαϊκή τέχνη του Φιλιππότη

Ως καλλιτέχνης ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που εισήγαγε μία πιο ανάλαφρη, λαογραφική θεματογραφία στη γλυπτική, που μέχρι τότε ήταν προσκολλημένη στον κλασικισμό. Έτσι δημιούργησε έργα που απεικονίζουν θέματα της καθημερινής ζωής απλών ανθρώπων, όπως αυτή του παιδιού που απολαμβάνει ένα τσαμπί σταφύλια.

Πολλά γλυπτά του κοσμούν δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας. Έργα του επίσης βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών (ταφικό μνημείο οικογένειας Κούππα, Αβέρωφ), στο Νεκροταφείο Πειραιώς, στην γενέτειρά του την Τήνο (Μουσείο Νεοελληνικής Γλυπτικής), καθώς και σε πλατείες, ναούς και νεκροταφεία άλλων πόλεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA