Μενού
Ούλοφ Πάλμε
Ο Ούλοφ Πάλμε | ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο Ούλοφ Πάλμε ήταν πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 1969-1976 και από το 1982-1986. Το 1986 έχασε τη ζωή του όταν τον δολοφόνησαν, αλλά στην Ελλάδα παραμένει αγαπημένος και σε ένα μέρος υπάρχει μέχρι και μουσείο για εκείνον. 

Ο Ούλοφ συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες, και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. 

Τον περασμένο Ιούνιο (3/6) εγκαινιάστηκε στο Μοχό, του Ηρακλειου Κρήτης, το Μουσείο Ούλοφ Πάλμε. Όσο ζούσε έκανε συχνά διακοπές στην Κρήτη και είχε δημιουργήσει μια στενή σχέση φιλίας με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Υπέρμαχος των δημοκρατικών ελευθεριών, ο Ούλοφ Πάλμε φιλοξένησε στη χώρα του πολλούς Έλληνες αντιπάλους της χούντας των συνταγματαρχών, ενώ ως διακηρυγμένος εχθρός του πολέμου στο Βιετνάμ, προκάλεσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 διεθνή σάλο, όταν επέτρεψε την παραμονή στη Σουηδία σε Αμερικανούς λιποτάκτες.

Την εποχή του θανάτου του ο Πάλμε είχε κατηγορηθεί ως φιλο-σοβιετικός και πως δεν προστάτευε τα συμφέροντα της Σουηδίας. Επομένως είχε κανονιστεί να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει μια σειρά από μαχητικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων Σοβιετικών υποβρύχιων εισβολών στα Σουηδικά ύδατα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA