Μενού
fotia rodos
Φωτιά στη Ρόδο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε συναγερμό και ολονύκτια επιφυλακή, σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας με στόχο να επιχειρούν «σπιθαμή προς σπιθαμή» για τυχόν αναζωπυρώσεις, ειδικότερα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκι.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, λέγοντας ότι δύο είναι τα μέτωπα που προβληματίζουν περισσότερο: αυτά της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Αναφορικά με τη Ρόδο, υπογράμμισε ότι και την Τρίτη (26/07), λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων που ενισχύονται κάθε πρωί, υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να εκδοθούν μηνύματα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ρόδο είναι, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.

Άλλαξε ο άνεμος στην Κέρκυρα

Για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και καθοδήγησε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού. 

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η εικόνα σε Κάρυστο - Δερβενάκι

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου.

Τέλος. συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε την βαθειά του λύπη για τους δύο ηρωικούς πιλότους - τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη - που έχασαν την ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης (25/07) όταν το αεροσκάφος CL-215 έπεσε κατά την διάρκεια προσπάθειας αεροπυρόσβεσης στο Πλατανιστό Καρύστου. 

Η εκτίμηση για Τετάρτη

Για την Τετάρτη (26/07), ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι υπάρχει, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δυτικός άνεμος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ανέμων, καθώς είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην ταχύτατη επέκταση μιας εκδηλωθείσας πυρκαγιάς».

Επιπρόσθετα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι έχουν έρθουν και   ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα φθάσουν στην Ελλάδα 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Σερβία. 

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA