Μενού
taiwan
Φαράγγι στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό. | AP Photo/Chiang Ying-ying
  • Α-
  • Α+

Στον απεγκλωβισμό 10 ανθρώπων, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Ταϊβάν, βοήθησε ένας Έλληνας, κάτοικος Σιγκαπούρης, τα τελευταία 16 χρόνια.

«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μπέλμπας, στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews.

Όπως είπε, την ημέρα του σεισμού βρισκόταν για πεζοπορία μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του στο φαράγγι Ταρόκο.

«Πήγαμε για τις σχολικές διακοπές στην Ταϊβάν για να δούμε την οικογένεια της γυναίκας μου και να πάμε μία οικογενειακή εκδρομή στο φαράγγι του Ταροκο», είπε αρχικά.

«Ο σεισμός μας βρήκε σε ένα μονοπάτι στο φαράγγι όπου αποκλειστήκαμε με τρεις γυναίκες από την Ταϊβάν. Συνολικά 11 άτομα εγκλωβιστήκαμε στο μέσα στο φαράγγι», περιέγραψε ο Δημήτρης. Μπέλμπας.

Ταϊβάν: Εφιαλτικές στιγμές

«Έχω ζήσει τον σεισμό το ’81 στην Αθήνα, τέτοιο σεισμό όμως όπως στην Ταϊβάν δεν το έχω ζήσει ποτέ ξανά. Σκηνές πολέμου, τρομερές εκρήξεις από τις κατολισθήσεις, φασαρία, σκόνη να μην μπορείς να δεις τίποτα, να μην μπορείς να αναπνεύσεις. Ήταν βίωμα ζωής», πρόσθεσε

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν έγινε ο σεισμός, άρχισαν να πέφτουν βράχοι και να σημειώνονται κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περάσματα μέσα από το φαράγγι.

Όταν σταμάτησε και βεβαιώθηκε ότι ήταν καλά όλοι, αναζήτησε εγκλωβισμένους πεζοπόρους. Εντόπισε μια 5μελή οικογένεια με τρία παιδιά και τρεις ακόμη γυναίκες. Με ψυχραιμία και όντας εκπαιδευμένος πρόσκοπος οδήγησε τα άτομα αυτά σε ασφαλές σημείο.

«Όταν φύγαμε οι ενήλικες, υποσχέθηκα στην οικογένεια ότι θα γυρίσουμε να τους απεγκλωβίσουμε», είπε ο Δημήτρης. Μπέλμπας.

Όπως περιέγραψε στην ΕΡΤ, έμειναν στο φαράγγι για περίπου 8 ώρες μέχρι να εντοπίσουν την έξοδο.

Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του και τις τρεις γυναίκες περπάτησαν 1,5 ώρα μέχρι να βρουν βοήθεια και να τη στείλουν να απεγκλωβίσει την οικογένεια που ήταν ακόμη στο φαράγγι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA