Μενού
theodoropoulos
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. | ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μαθήματα ζωής και επιχειρηματικότητας έδωσε μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που πήρε στα χέρια του την Chipita όταν ήταν μία απλή γραμμή παραγωγής για γαριδάκια στο Μοσχάτο και την μετέτρεψε σε πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος εξαγοράστηκε για 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απλός, αισιόδοξος, προσιτός και ευδιάθετος, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μίλησε για τη ζωή του στον Μάρκο Βερέμη, στο πλαίσιο των Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ.

Το Reader συγκέντρωσε τα βασικά σημεία του απολογισμού του και παρουσιάζει τα μαθήματα που προκύπτουν από όλα όσα είπε ένας εκ των πιο πετυχημένων Ελλήνων επιχειρηματιών τις τελευταίες δεκαετίες.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Τα 14 μαθήματα ζωής

  1. Μάθε από μικρός: «Έχασα τον πατέρα μου στα 16 και ήδη ήξερα πολύ καλά τη δουλειά. Στο δημοτικό είχα πετύχει να πείσω τη μάνα μου να κάθομαι στα συμβούλια της εταιρείας και να παρακολουθώ».
  2. Οι δύο όψεις του νομίσματος: «Ο θάνατος του πατέρα μου ήταν ένα σημαντικό γεγονός που αφενός διατάραξε την οικογενειακή ισορροπία, αφετέρου αποτέλεσε την αιτία να ακολουθήσω αυτή την πορεία. Από μικρός δούλευα, μάζευα εμπειρίες και όταν πέρασαν τα χρόνια, κατάλαβα ότι ουδέν κακό αμιγές καλού».
  3. Δεν παζαρεύονται όλα: «Ο πατέρας μου μας δίδαξε αρχές που τις ακολουθήσαμε με τον αδερφό μου, όπως ότι κάποια πράγματα δεν παζαρεύονται στη ζωή. Μία δεν άκουσα ποτέ, το “μοναχός σου να χορεύεις και όσο θέλεις να πηδάς”. Δεν έχω κάνει καμία επιχείρηση μόνος μου, πάντα είχα συνεταίρους. Και θεωρώ τον συνεταιρισμό ευλογία».
  4. Άνοιξε τα φτερά σου: «Μόλις τέλειωσα το πανεπιστήμιο στα 22 μου, ασφυκτιούσα στην οικογενειακή επιχείρηση, οπότε αποφάσισα να κρατήσω τις μετοχές μου και αποχώρησα για να πάω να πιάσω δουλειά ως υπάλληλος σε εταιρεία τροφίμων. Εκεί εξελίχθηκα και ήρθα και σε επαφή με το τι σημαίνει διεθνές εμπόριο, πώς παίρνεις τις αντιπροσωπείες».
  5. Ταξίδεψε και άδραξε την ευκαιρία: «Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό βρήκα μια εταιρεία με σπίρτα -τα λάθος όμως που άναβαν σε κάθε λεία επιφάνεια- τα έφερα στην Ελλάδα και κατέληξε να πωλείται ως παιχνίδι για παιδιά με τεράστια ζήτηση. Αυτό κράτησε οκτώ μήνες και στο τέλος η κυβέρνηση απαγόρευσε τα δικά μου σπίρτα. Βρέθηκα με πολλά χρήματα για τα δικά μου μέτρα».
  6. Πώς λειτουργεί η καινοτομία: «Δεν είναι τυχαίο πως κάναμε πάνω από 90 βελτιώσεις στο κρουασάν. Ο κόσμος όμως δεν είχε κάτι να μας συγκρίνει, οπότε ό,τι του δίναμε ήταν ικανοποιητικό. Κι αυτό είναι το θετικό στην καινοτομία».
  7. Όλοι αλλάζουν: «Αλλάζεις υποχρεωτικά νοοτροπία και ως άνθρωπος, καθώς πρέπει να μάθεις πώς να διοικείς διαφορετικούς ανθρώπους. Αλλιώς λειτουργούν οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές στη Ρωσία απ’ ότι στη Μαλαισία ή το Μεξικό. Δεν χρειάστηκε να αλλάξω μόνο εγώ, αλλά πολλοί μέσα στην εταιρεία, από την παραγωγή μέχρι τη διαφήμιση».
  8. Κράτα τα καλά: «Ήμασταν περήφανοι για όσα καταφέρναμε με όποιο κόστος υπήρχε. Όλοι κοιμόμασταν τα μισά βράδια σε άλλες πόλεις του κόσμου, οπότε επηρεάστηκε και το θέμα της οικογένειας. Ωστόσο, κρατάω τα καλά και μπορώ να πω πως ήταν μια ωραία εμπειρία».
  9. Η δουλειά δεν είναι οικογένεια: «Την εταιρεία δεν την αισθανόμουν ποτέ ως οικογένεια. Ήταν πάντα μια δουλειά».
  10. Η ζωή είναι μια περαντζάδα: «Αυτό που μένει είναι το ταξίδι. Η ζωή μας είναι μια βόλτα, μια περαντζάδα, χωρίς να χρειάζεται να φτάσουμε κάπου αναγκαστικά. Όπου και να φτάσεις, υπάρχει κι άλλο».
  11. Μην κάνεις εκπτώσεις: «Αυτό που μου έδωσε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν οτι δεν χρειάστηκε να κάνουμε εκτπώσεις στην ποιότητά μας και στον τρόπο που φερόμαστε στους χιλιάδες εργαζόμενους που είχαμε».
  12. Τα όμορφα μέσα από τα δύσκολα: «Τα δυσάρεστα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις όταν το αποτέλεσμα είναι καλό, το πάθημα που θα γίνει μάθημα, όλα αυτά μετατρέπονται στις πιο όμορφες αναμνήσεις».
  13. Η συνεργασία πάνω από όλα: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν διδάσκει την έννοια της ομάδας, της αντίθετης άποψης, το ότι μπορούμε να κερδίσουμε από τους άλλους και όχι να επιβληθούμε στους άλλους. Το θέμα δεν είναι η “παπαγαλία”, αλλά να μάθουμε στα παιδιά να αναζητούν τη γνώση και τη συνεργασία. Ο ατομικισμός είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, που οδηγεί στον εγωισμό και στο ότι δεν ακούμε τι λέει ο άλλος».
  14. Βρες την κινητήρια δύναμη: «Η δημιουργία και η ικανοποίηση που παίρνει κανείς από αυτήν, όπως και η κυνική ομολογία “αυτό ξέρω να κάνω”, είναι οι κινητήριες δυνάμεις για το μέλλον. Άνθρωποι σαν εμένα που έχουν μάθει να είναι στη δουλειά και να έχουν λίγο ελεύθερο χρονο, υπάρχει μόνο αυτός ο δρόμος, που είναι βατος για εμένα».

Δείτε επίσης:

Μεντρεσές: Η τραγική ιστορία της πύλης που συναντάς «τυχαία» στην Πλάκα

Ανακαίνισε την κουζίνα με μόλις 65 ευρώ - Τα τρικ που έκανε μέσα σε μία μέρα

Τα τρία ζώδια που γίνονται εκατομμυριούχοι - Το ωροσκόπιο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA