Μενού
foitites propilaia
Συγκέντρωση φοιτητών στα Προπύλαια | Reader.gr
  • Α-
  • Α+

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές!», οι φοιτητικοί σύλλογοι απαντούν με καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις σε Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια, ξετυλίγοντας το κεντρικό πανό με σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές», κόντρα στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16 και της αξιοποίησης του άρθρου 28 του ευρωπαϊκού δικαίου, με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι φοιτητές βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθουν για την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας, δωρεάν παιδείας. Την κινητοποίηση στηριξαν με ανακοινώσεις τους τοσο η ΑΔΕΔΥ οσο και το ΕΚΑ, καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει. Η πορεία ξεκίνησε με παλμό να κατευθύνεται μέσω της Πανεπιστημίου και της Σταδίου προς την Πλατεία Συντάγματος, με τα διαχρονικά συνθήματα να δονουν στο κέντρο της πόλης.

poreia foitites
Πορεία φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης | Reader.gr

 

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος, διασφαλίζει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και αποτελεί αγκάθι στην πλήρη «απελευθέρωση της αγοράς εκπαίδευσης».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, «το δημόσιο πανεπιστήμιο υποβαθμίζεται συνεχώς. Η χώρα μας μπορεί να δαπανά πακτωλό χρημάτων στους πολεμικούς εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία δεν υπάρχει φράγκο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και η φοιτητική μέριμνα ανύπαρκτη και έρμαιο των εργολάβων. Αντί λοιπόν να υπάρξουν μέτρα για την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών, οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα δραματικής υποβάθμισης των προπτυχιακών, εξωφρενικής υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης έως εξαφάνισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, για την πρόσδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, την καταστολή του φοιτητικού κινήματος, την καταπάτηση του ασύλου και την όξυνση των ταξικών φραγμών. Στην πραγματικότητα θέλουν να σβήσουν κάθε αποτύπωμα της δημόσιας εκπαίδευσης που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

poreia foitites
Στιγμιότυπο από την φοιτητική πορεία | Reader.gr

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τους φοιτητές, το νέο νομοσχέδιο:

  • Θεσμοθετεί και ολοκληρώνει την πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο ανταγωνισμός θα αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια, όμως στα πάντα συμβαίνει το αντίθετο. Η ύπαρξη της ιδιωτικής υγείας οδήγησε στην διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, η απελευθέρωση της «αγοράς ενέργειας» οδήγησε στην εκτόξευση των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.λ.π. Με την «απελευθέρωση της αγοράς εκπαίδευσης» τα δημόσια πανεπιστήμια θα κληθούν να υιοθετήσουν όλα τα κριτήρια των ιδιωτικών ΑΕΙ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της αξιολόγησης. Ήδη αυτή η κατεύθυνση στρέφει τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση ιδίων πόρων από ιδιώτες, ανοίγοντας την κερκόπορτα για ΣΔΙΤ και εργολάβους στη μέριμνα, με την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά κλπ. Στόχος η μείωση των δαπανών στη μέριμνα και τις ανάγκες των φοιτητών και η αύξηση των εσόδων. Επόμενο βήμα είναι η θέσπιση διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα «όπως στο εξωτερικό».
  • Τσακίζει την εργασιακή προοπτική των φοιτητών, αναδιατάσσοντας ολόκληρο το χάρτη της εκπαίδευσης με βάση τις κατευθύνσεις στον εργασιακό τομέα και τις απαιτήσεις για ένα φθηνό και ευέλικτο δυναμικό. Κατά αυτό τον τρόπο την ώρα που οι εισακτέοι στα δημόσια ιδρύματα μειώνονται και τμήματα κλείνουν, δημιουργείται πελατεία για τα ιδιωτικά μαγαζιά παραπαιδείας που μοναδικό στόχο έχουν να προετοιμάσουν τους σπουδαστές για την μετέπειτα εργασιακή ζούγκλα- παρέχοντας δεξιότητες σε βάρος της σφαιρικής και ολόπλευρης μόρφωσης, καταδικάζοντας τους απόφοιτους σε ένα αέναο κυνήγι πιστοποιήσεων και επανακατάρτισης, τσακίζοντας την εργασιακή τους προοπτική. Η ύπαρξη πολλαπλών πτυχίων για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και ο κατατεμαχισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων εν τέλει καταλήγει να συμπιέζει όλα τα δικαιώματα προς τα κάτω.
  • Έρχεται να οξύνει ακόμα παραπάνω τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία αποτελεί κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος στην Ελλάδα προκειμένου κάθε παιδί να μπορεί να έχει πρόσβαση στη μόρφωση.  Η κυβέρνηση διατείνεται πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μειώσουν το braindrain. Ξεχνάνε βέβαια να αναφέρουν πως τα πανεπιστήμια αυτά δεν θα είναι προσβάσιμα για την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.
  • Ουσιαστικά μέσα από την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ ιδιωτικοποιείται ξεκάθαρα και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ όταν ένας «δημόσιος» και ένας ιδιωτικός φορέας συνυπάρχουν στο πλαίσιο μιας «αγοράς» (στην περίπτωσή μας η αγορά «εκπαιδευτικών υπηρεσιών») τότε απαγορεύεται κάθε κρατική ενίσχυση / επιδότηση στο όνομα της ισότητας στον «ανταγωνισμό». Έτσι μπαίνει μια βόμβα στα θεμέλια της δωρεάν παιδείας, αφού ανά πάσα στιγμή η κρατική επιδότηση που εξασφαλίζει την δωρεάν πρόσβαση μπαίνει σε αμφισβήτηση.
  • Είναι ένα πανεπιστήμιο βαθιά αντιδημοκρατικό. Το πανεπιστήμιο της αγοράς θέλει απρόσκοπτη έρευνα για τις εταιρείες και σπουδές με το μικρότερο κόστος για τους φοιτητές. Πρέπει να είναι «κερδοφόρο», να διοικείται σα επιχείρηση, να μην υπάρχει το αγκάθι του φοιτητικού κινήματος. Είναι ένα πανεπιστήμιο βαθιά συντηρητικό. 
poreia foitites
Πανό στην πορεία των φοιτητών | Reader.gr

 

«Όπως το φοιτητικό κίνημα το 2006 και το 2007 έριξε ένα γερό χαστούκι στο αστικό πολιτικό σύστημα οδηγώντας την όποια προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 16 στο κενό, όπως τα τελευταία χρόνια υπερασπιστήκαμε το άσυλο και καταργήσαμε τα σχέδια για την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ- έτσι θα το ξανακάνουμε. Για ένα πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ,για μια παιδεία χειραφετητική και καθολική και μια εργασία απελευθερωμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», καταλήγουν οι φοιτητές, διεκδικώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην προχωρήσει η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με την παράκαμψη του άρθρου 16, να εξασφαλιστούν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία τους και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA