Μενού
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συγκλονίζει η μαρτυρία ασθενή που πάσχει από την επικίνδυνη καρδιαγγειακή νόσο «Νάξο». Ο άντρας περιέγραψε πώς ανακάλυψε ότι έχει την σπάνια ασθένεια, καθώς και τον αντίκτυπό της στη ζωή του, δίνοντας μήνυμα ελπίδας.

Μιλώντας στο MEGA, ο άντρας είπε πως ενώ είχε αρχικά παραμελήσει την επισφαλή του κατάσταση, αναγκάστηκε να ζήσει με τη νόσο αφού εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα, σημειώνοντας πως η καθημερινότητά του δεν άλλαξε δραματικά.

Είχε χάσει τον ξάδερφό του

Ο άντρας δήλωσε πως ο ξάδερφός του έφυγε από τη θανατηφόρο ασθένεια, όπως πληροφορεί και το κανάλι, σε ηλικία 25 ετών: «Είχα έναν ξάδερφο ο οποίος δυστυχώς έφυγε σε νεαρή ηλικία. Αναζήτησαν τους συγγενείς τους γιατί είχαν την υποψία ότι υπάρχει κάτι γονιδιακό, κάτι κληρονομικό».

Συνέχισε, περιγράφοντας πώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έφερε το γονίδιο της νόσου: «Αναζητώντας το γενεαλογικό δέντρο έπεσαν σε εμένα. Εγώ τότε ήμουν 5-6 χρονών και είδαν ότι έχω αυτά τα χαρακτηριστικά. Το φαινότυπο, μέχρι εκεί. τα κατσαρά μαλλιά και την υπερκεράτωση στα χέρια. Είναι, να φανταστείς, πώς είναι όταν κάποιος κάνει αγροτική δουλειά που είναι πιο σκληρά τα χέρια του, κάπως έτσι».

«Δεν ήμουν ασθενής μέχρι τα 31»

O άντρας δήλωσε πως είχε αμελήσει αρχικά τις συστάσεις τον ειδικών να κάνει γονιδιακό έλεγχο: «Δεν είχα κάποιο σύμπτωμα μέχρι τα 31 μου. Θεωρητικά πάντα έπρεπε να κάνω κάποιες εξετάσεις τις οποίες εγώ δεν έκανα ποτέ κιόλας».

«Ουσιαστικά δεν ήμουν ασθενής σε κάποια φάση, μέχρι τα 30-31. Να φανταστείς ότι στο στρατό ήμουν αλεξιπτωτιστής. Έχω ασχοληθεί με την ορειβασία, έχω κάνει παγοαναρρίχηση και αναρρίχηση στα Μετέωρα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, μίλησε για την πρώτη φορά που «χτυπήθηκε» από την ασθένεια: «Ήταν μια περίοδος που προπονούμουν έντονα και τότε ένιωσα αρρυθμίες. Πρώτη φορά, δεν είχα ξανανιώσει. Ήταν τρομακτικό. Πολύ τρομακτικό, δε θα το κρύψω.

«Η ζωή προχωράει»

«Αν κάποιος γνωρίζει ότι ενδεχομένως έχει αυτό το γονίδιο το οποίο μπορεί να προκαλέσει αυτό το πράγμα, θα αποφύγει να κάνει ανταγωνιστικό αθλητισμό. Κάποιος που το ξέρει, δεν θα πάει να στρεσάρει την καρδιά του», δήλωσε για το πώς η νόσος «Νάξος» του άλλαξε τη ζωή.

Οι γιατροί τοποθέτησαν στη καρδιά του άντρα εσωτερικό απινιδωτή, ένα μηχάνημα που θα επαναφέρει τον παλμούς του σε περίπτωση αρρυθμίας ή ανακοπής.

«Είναι σαν να περπατάς και να φοράς κράνος. Είναι σαν ζώνη ασφαλείας. Νόμιζα ότι θα μου κόψει τις δραστηριότητές μου, ότι θα μου χαλάσει τη ζωή. Και πώς θα κάνω το ένα και πώς θα κάνω το άλλο», είπε, μιλώντας για της ανησυχίες του, δηλώνοντας όμως οπτιμιστής.

«Η πράξη έδειξε αυτό που μου είχε πει ο Πρωτονοτάριος, ότι "θα ξεχάσεις αν το έχεις αριστερά ή δεξιά". Και είναι αλήθεια, η ζωή κύλησε και προχωρά κανονικά».

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA