Μενού
Continent
To υπερμάρκετ Continet στη Νέα Ιωνία, εκεί που πλέον βρίσκεται κατάστημα Σκλαβενίτης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Είναι κεφάτη, γυρίζει απ' τον Βερόπουλο...», «Πιο φθηνά, πιο φθηνά», «το κλειδί στην οικονομία» και πόσα άλλα σλόγκαν από σούπερ μάρκετ των προηγούμενων δεκαετιών, που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη λόγω των διαφημίσεων, αλλά που πλέον είναι απλώς ανάμνηση. 

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έγινε στην αγορά των σούπερ μάρκετ το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Κολοσσοί των προηγούμενων δεκαετιών πτώχευσαν, φίρμες και επωνυμίες κλειδώθηκαν μια και καλή στο ντουλάπι της λήθης και βέβαια χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν να κυνηγούν χρωστούμενα και αποζημιώσεις ετών δουλειάς.

Οι πολυεθνικές και οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί πήραν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας στην αγορά και αυτό που αποκαλούμε «αλυσίδες» έγινε υπόθεση των πολύ λίγων.

Στη συνέχεια επιχειρούμε να συγκεντρώσουμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έφτασαν στην ακμή τους τόσο στις δεκαετίες του '80 και του '90, όσο και στα χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων, που λίγοι προέβλεπαν τι θα επακολουθούσε.

Όπως θα παρατηρήσετε γίνεται καταγραφή των εταιρίων που είχαν παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα και δίκτυο πανελλαδικό.

Είναι πολλαπλάσιες οι περιπτώσεις με καταστήματα που είχαν ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν έφυγαν ποτέ από αυτές, αλλά αν τέλει δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα ο υπογράφων έχει ως ανάμνηση από τη Χαλκίδα τον «Καταναλωτή» (και το σκάνδαλο που ακολούθησε») και τον «Γαληνό» που είχαν τον... έλεγχο σε όλη την Εύβοια. Αντίστοιχα σε κάθε περιοχή υπήρχαν οι εκάστοτε παίκτες της αγοράς.

Μαρινόπουλος/Prisunic/Continent/Carrefour/Champion

Ίσως η πιο ιστορική φίρμα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα που στα 55 χρόνια που ήταν ενεργή, απέκτησε κατά καιρούς πολλούς συμπαίκτες. Ήταν δε το πρώτο κατάστημα του κλάδου που δημιούργησε Self Service μαγαζί το 1962!

marinopoulos
Διαφήμιση του Μαρινόπουλου το 1964 για το πρώτο self service κατάστημα | Facebook/Διαφημίσεις μιας άλλης εποχής

Το 1963 υπογράφεται σύμβαση συνεργασίας με τη γαλλική Le Printemps και μετονομάζονται τα καταστήματα, σε Prisunic Μαρινόπουλος.

Αυτή την περίοδο απέκτησε και μασκότ, τον ΠιΜί σλόγκαν «ο ΠιΜί με τη Δραχμή», «τιμές που δεν πάνε παρακάτω» και «αν αγαπάς τη δραχμή σου». 

Μετά το τέλος του «γάμου» στις αρχές της δεκαετίας του '90 υπήρξε συνεργασία με την Continent κάνοντας άνοιγμα προς τα υπερμάρκετ. Να σημειωθεί πως η γαλλική Promodes είχε ως θυγατρικές στην Ελλάδα τόσο την Continent Hellas όσο και την Dia Hellas.

cat__continent
To υπερμάρκετ Continent στη Νέα Ιωνία
| domi-ae.gr

 

Το 1999 άρχισε η συνεργασία του Μαρινόπουλου με τη γαλλική εταιρεία λιανικού εμπορίου τροφίμων Carrefour που ανέλαβε της δραστηριότητες της Promodes στην Ελλάδα. Παράλληλα οι Γάλλοι θα απευθυνθούν στους ιδιοκτήτες του ομίλου Μαρινόπουλου κι έτσι δημιουργείται ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος, υπό την Champion, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι από κοινού στο 50% - 50% και την ονομασία των καταστημάτων Champion Μαρινόπουλος.

Συνολικά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express. Το 2012 ο γαλλικός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά, όμως το σήμα Carrefour παρέμεινε, μέσω της «Μαρινόπουλος». Από το 2017, μετά από ένα επιχειρηματικό σήριαλ πολλών μηνών  το σύνολο των καταστημάτων περνά  στην εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ΑΕΕ».

Βερόπουλος Spar

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973, όταν το πρώτο σούπερ μάρκετ Βερόπουλος άνοιξε στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του 2015, η αλυσίδα διέθετε 180 καταστήματα, ενώ υπήρχαν καταστήματα και σε βαλκανικές χώρες. Παράλληλα ήταν ο αποκλειστικός συνεργάτης της Ολλανδικής εταιρείας σούπερ μάρκετ SPAR για την Ελλάδα, γεγονός που της έδινε τη δυνατότητα χρήσης του σήματος και διάθεσης των προϊόντων SPAR. Με αυτό το όνομα λειτούργησε μέχρι και το 2016. Εκείνη τη χρονικά εξαγοράστηκε από τον όμιλο ΜΕΤRO σε ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο, ενώ αποχώρησε από την Ελλάδα και το σήμα της Spar, το οποίο επέστρεψε το 2017 με τη δημιουργία της Spar Hellas. Μνημειώδες έχει μείνει διαφημιστικό σλόγκαν την εταιρίας «Είμαι κεφάτη, γυρίζω απ' τον Βερόπουλο».

Σούπερ μάρκετ ΤΡΟΦΟ

Μία ακόμη αλυσίδα με έντονη παρουσία στην αγορά τη δεκαετία του 1990 που στη συνέχεια απορροφήθηκε από άλλον όμιλο. Τα ΤΡΟΦΟ, με σήμα το χαρακτηριστικό καγκουρό, εξαγοράστηκαν το 2000 από τον ΑΒ Βασιλόπουλο που την ίδια χρονιά εξαγόρασε και τα cash & Carry ENA.

trofo
Σούπερ μάρκετ ΤΡΟΦΟ | Eurokinissi

 

Ατλάντικ

Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έφτασε στην ακμή της ως εταιρία να διαθέτει πάνω από 150 καταστήματα Ατλάντικ συν 21 cash & Carry και 545 καταστήματα Franchise ΑΡΙΣΤΑ, έχοντας εξαγοράσει πολλά μικρότερα και περιφερειακά σούπερ μάρκετ. Το 2010 άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα για τον όμιλο καθώς οι μικροέμποροι επλήγησαν σοβαρά από την οικονομική κρίση και άφησαν σωρεία απλήρωτων επιταγών. Σταδιακά έλυσε τις μισθώσεις και πούλησε εξοπλισμό από πολλά καταστήματα και το 2011 διαλύθηκε με το φινάλε της να γράφεται στις δικαστικές αίθουσες.

 

atlantik
Σούπερ μάρκετ Ατλάντικ | Eurokinissi

 

Dia

«Dia το κλειδί στην οικονομία». Αυτό ήταν το σλόγκαν της ισπανικής εταιρίας που έφερε πρώτη τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στις αρχές της κρίσης, το 2010 μετρούσε 381 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, όμως στην αγορά είχαν εμφανιστεί ανταγωνιστές (όπως τα Lidl). Ακριβώς εκείνη την περίοδο απορροφήθηκε από την Carrefour – Μαρινόπουλος που πήρε το δίκτυό της.

 

dia
Σούπερ μάρκετ DIA | Eurokinissi

Aldi

Η γερμανική εταιρία... αντίπαλον δέος της Lidl στη χώρα τους, που όμως στην Ελλάδα είχε βραχύβια παρουσία. Η Aldi - για την ακρίβεια η Aldi Süd γιατί έχει υπάρξει διάσπαση - έκανε την εμφάνισή της στα μέρη μας τον Νοέμβριο του 2008 κάνοντας μια μεγάλη επένδυση, όμως στα τέλη του 2010 αποχώρησε. Τα ρεπορτάζ της περιόδου το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ανάπτυξης των καταστημάτων και των κέντρων διανομής.

 

aldi
Τα εγκαίνια του σούπερ μάρκετ Aldi στην Πειραιώς, στον Ταύρο | Eurokinissi

 

Plus

Μία ακόμη γερμανική εκπτωτική αλυσίδας που δεν κατάφερε να «πιάσει» στη χώρας μας και αποχώρησε σε χρόνο ρεκόρ. Το 2006 εγκαινίασε στην Ελλάδα τα πρώτα 10 καταστήματά της στην Αττική, τα Ιωάννινα και τη Β. Ελλάδα αλλά η παρουσία της άντεξε μόλις για δύο χρόνια. Το 2008 το δίκτυο της Plus Hellas εξαγοράστηκε από την ΑΒ Βασιλόπουλος  και το σήμα έφυγε από τη χώρα.

plus
Το σούπερ μάρκετ Plus στην Καλλιθέα | Eurokinissi

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA