Μενού
Φασολάδα
Φασολάδα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σουβλάκι, τζατζίκι, μουσακάς. Αυτή είναι η ανίερη τριάδα από όχι και τόσο παραδοσιακά φαγητά που πλασάρονται παντού στο εξωτερικό και εγχώρια ως «αυθεντικά» της ελληνικής κουζίνας. Και δεν λέμε, τα παραπάνω είναι σίγουρα έγκυρες, αν και πολύ πρόσφατες εμπνεύσεις.

Η ελληνική κουζίνα όμως ξεπερνά τα όρια της αστικής γαστρονομίας. Η πλήρης της έκφραση βρίσκεται στους ξυλόφουρνους και τις χύτρες των λαϊκών νοικοκυριών, των απλών ανθρώπων που θυμούνται ακόμα τα φαγητά που οι συνθήκες, η φτώχεια και η εφευρετικότητα οδήγησαν τους γονείς τους να σκαρφιστούν.

Τα παραδοσιακά φαγητά που έχουν εξαφανιστεί

Μπομπότα

Πριν από τη βιομηχανικά παραγόμενη πίτα, υπήρχε το κατ' εξοχήν άζυμο ψωμί των φτωχών, η μπομπότα. Αντί για σιτάρι, το οποίο γινόταν δυσεύρετο σε καιρούς πείνας ή πολέμου, ζυμωνόταν με αλεύρι καλαμποκιού, νερό, αλάτι, λάδι και αυγό, κάποιες φορές με υποτυπώδη γέμιση.

Πετιμέζι

Ένα ακόμα πιο γλυκό υποπαράγωγο του μούστου από την επεξεργασία των σταφυλιών, το πετιμέζι ήταν το superfood των προγιαγιάδων μας. Στην ουσία μία μελάσα από σταφυλόμαζα, περιέχει πολλά σάκχαρα, αλλά και ευεργετικές βιταμίνες, σίδηρο και τανίνες, αλειφόταν στο ψωμί, ενίσχυε γλυκά, αλλά λειτουργούσε και ως τονωτικό για ασθενείς.

Τσιγαρίδα

Ή αλλιώς, το εναλλακτικό ελληνικό μπέικον. Μετά τη σφαγή του χοίρου στα νοικοκυριά, πάντα ξέμεναν μεγάλες ποσότητες κρέατος με υψηλό ποσοστό ενδομυικού και κορεσμένου λίπους.

Αυτά τα κομμάτια ψιλοκόβονταν και σιγοέβραζαν μέσα στο λαρδί τους στην κατσαρόλα. Τα κομμάτια κρέατος συρρικνώνονταν σε μικρές «μπουκίτσες», ενώ το εξευγενισμένο λαρδί στερεοποιούταν γύρω από το κρέας, συντηρώντας το για πολύ καιρό.

Ζαχαρόψωμο

Ακόμα και οι γονείς της γενιάς των «boomer» θυμούνται αυτό το επιδόρπιο που έτρωγαν ως παιδιά, όταν ακόμα δεν υπήρχαν «ενημερωμένα» παντοπωλεία με σοκολάτες στα χωριά. 

Ο ορισμός της απλότητας. Μία φέτα ψωμί ελαφρά μουσκεμένη στην κορυφή, και συνηθισμένη κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη για γαρνιτούρα. 

Γάλα ψητό

Ένα πολύ πιο ρουστίκ, έντονο, αλλά και ενδιαφέρον «τσίζκεϊκ» του χωριού. Κατά τα όσα γνωρίζει ο υπογράφων, χρειάζεται ένα μέρος από το πρόβειο πρωτόγαλα που παράγουν τα ζώα για τα νεογέννητά τους.

Είναι τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά, που αν το ψήσεις στο φούρνο δεν καίγεται, αλλά αφήνει πίσω του μία στιβαρή, ελαφρά ελαστική και μαλακή μάζα σαν ορφανό τυρί. Μπορεί να καταναλωθεί ιδανικά με μέλι, ή αλατισμένο ως συνοδευτικό για το φαγητό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA