Μενού
nyfiko_annamaria
Το σιδερένιο κουτί μέσα στο οποίο υπήρχε το νυφικό | @andreas.megos
  • Α-
  • Α+

Ένα σημαντικό εύρημα με μεγάλη ιστορική σημασία ανακαλύφθηκε στις αποθήκες του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Μετά από 59 χρόνια βρέθηκε το νυφικό που επέλεξε για τον βασιλικό γάμο της με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, η (τότε πριγκίπισσα της Δανίας) Άννα - Μαρία τον Σεπτέμβριο του 1964 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο συγγραφέας και προσωπικός φίλος της τέως βασιλικής οικογένειας Ανδρέας Μέγγος, ενώ ανέφερε πως είναι σε ιβουάρ απόχρωση δια χειρός του Δανού σχεδιαστή Holger Blom με μακριά ουρά και πέπλο. Για δεκαετίες το νυφικό βρισκόταν στις αποθήκες του κτήματος στο Τατόι σε ένα μεταλλικό μπαούλο που φέρει τα αρχικά της Άννας - Μαρίας με μια βασιλική κορώνα από πάνω σε μπλε χρώμα.

Το νυφικό βρίσκεται πλέον στα χέρια της ομάδας των καταγραφέων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) που μελετά τους μοναδικούς θησαυρούς και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο Τατόι με σκοπό τη συντήρησή τους.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ανδρέα Μέγγου:

«Ιδού το νυφικό της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας που βρίσκεται στο Τατόι, όπου πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που συντηρούνται και φυλάσσονται εκεί από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ).

Για δεκαετίες το νυφικό φόρεμα βρισκόταν μέσα στις αποθήκες του Τατοΐου χωρίς κανένας να γνωρίζει την τύχη του. Φυλασσόταν μαζί με την ειδική μεταλλική βαλίτσα με τα αρχικά της βασίλισσας στην επάνω του πλευρά όπως ακριβώς το είχε παραλάβει λίγες ημέρες πριν τον γάμο της. Ίσως θα εκτίθεται και αυτό στο Μουσείο, Ανάκτορο του Τατοΐου, κάτι για το οποίο δεν συμφωνώ. Θα ήταν πρέπον από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας και του υπουργείου πολιτισμού να επιστραφεί το νυφικό στη Βασίλισσα Άννα-Μαρία. Είναι ένα ιδιαίτερα προσωπικό κειμήλιο από την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της, την πιο ευτυχισμένη μέρα μιας γυναίκας που παντρεύεται τον άνδρα που αγαπά.

Η Άννα-Μαρία ήταν 18 ετών και 18 ημερών στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, την ημέρα του γάμου της. Το ιβουάρ νυφικό της ήταν σε σχετικά λιτή γραμμή, που ακολουθούσε τις καμπύλες του σώματος της, του Δανού σχεδιαστή Holger Blom, απο ματ σατέν, με οβάλ ντεκολτέ ''χαμόγελο'' μπρος και πίσω, μακρύ με πολύ μακριά ουρά. Είχε ένα κόψιμο κάτω από το στήθος με μια φάσα σε σχήμα ανάποδου ''ανοιχτού V'', που το έκανε πιο κομψό και αναδείκνυε το νεανικό σώμα της. Τρείς μικρές ανοιχτές πιέτες στο πάνω μέρος της κάθε πλευράς του "V" που ''κοιτούσαν'' από ''το κέντρο προς τα έξω'', βοηθούσαν να σχηματιστεί καλύτερα το στήθος. Μπροστά, κάτω από τη φάσα υπήρχε ένα άνοιγμα και τα δύο φύλλα που σχηματίζονταν κατέληγαν στον ποδόγυρο με στρογγυλάδες και απο μέσα εμφανιζόταν μια δεύτερη φούστα. Τα φύλλα αυτά ήταν ρελιασμένα περιμετρικά με φαρδιές φάσες διαφορετικού υφάσματος στο ίδιο χρώμα. Λίγο πιο πάνω απο τη μέση και πίσω, ξεκινούσε δεύτερη ουρά που φτάνοντας τα 6 μέτρα μήκος, φάρδαινε και τελείωνε κι αυτή με στρογγυλάδες στις δυο γωνίες. Τα μανίκια ήταν 3/4. Δεν φορούσε γάντια, μόνο ένα μεγάλο διαμαντένιο σταυρό στο λαιμό με κοντή αλυσίδα.

Στο κεφάλι φορούσε την τιάρα του Χεδίβη της Αιγύπτου, δημιουργία του Καρτιέ που είχαν φορέσει όλες οι πριν απο εκείνην, μετά την μητέρα της, Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας απόγονοι, την ημέρα του γάμου τους. Το μακρύ μέχρι το πάτωμα πέπλο ήταν από χειροποίητη Ιρλαδέζικη δαντέλα το κέντημα της οποίας ερχόταν σε αντίθεση με την λιτή γραμμή του φορέματος, στολίζοντας το μοναδικά. Το σχέδιο του νυφικού είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την ημέρα του γάμου....και μετά... μετά όλοι συμφώνησαν ότι ήταν υπέροχο, υπέρκομψο, παραμυθένια μεγαλοπρεπές στην απλότητα του, ιδανικό για μια 18χρονη βασίλισσα με καλό γούστο και σωστή αισθητική.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 έγινε στην ηλιόλουστη και σημαιοστολισμένη Αθήνα ο τελευταίος βασιλικός γάμος στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Β' της Ελλάδος παντρεύεται την Άννα-Μαρία, πριγκίπισσα της Δανίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA