Δύο από τους «πρωταγωνιστές» σε κύκλωμα από χάκερ καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, ο καθένας, επιστρέφοντας στη φυλακή όπου βρίσκονται από τον Μάρτιο του 2024.
Οι εν λόγω ξάφριζαν τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών παραβιάζοντας συστήματα ασφαλείας με τη χρήση στοιχείων πελατών τραπεζών που αγόραζαν από το λεγόμενο «σκοτεινό δίκτυο» (Dark Web), αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Διαβάστε επίσης: Νέο κύκλωμα διαφθοράς στη Ρόδο: Έβγαζαν πλαστά πτυχία για 1.200 ευρώ
Η δράση των μελών της σπείρας τους εξασφάλισε πάνω από 315.000 ευρώ εις βάρος των 26 θυμάτων τους, και αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειου Ελλάδος.
Κύκλωμα χάκερ: Πώς έκαναν τις απάτες
Βασικός «μοχλός» για την τέλεση των απατών αποτέλεσε, σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρόσβαση του 25χρονου αποκαλούμενου «τεχνικού» του κυκλώματος στο Dark Web.
Μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου» αγόραζε ψηφιακά αρχεία με διαπιστευτήρια πρόσβασης (password/username), προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών κ.ά., τα οποία ήταν προϊόν υποκλοπής από άγνωστους.
Το κόστος των password/username κυμαινόταν ανάλογα με την περίπτωση από 30 έως 300 δολάρια, όπως ανέφερε στην απολογία του ο «τεχνικός».
Με εκτροπές κλήσεων και μηνυμάτων από τα τηλέφωνα των ανυποψίαστων θυμάτων σε «επιχειρησιακά» τηλέφωνα των δραστών, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα φαίνεται πως προσπερνούσαν τα συστήματα ασφαλείας αποκτώντας πρόσβαση σε υπηρεσίες e-banking, ψηφιακής διακυβέρνησης (e-GOV) κ.ά.
Μετέφεραν στα κινητά τους τηλέφωνα τα δεδομένα για άυλη πληρωμή με τις κάρτες των θυμάτων, «φόρτωναν» προπληρωμένες κάρτες, ενώ έφταναν στο σημείο να εκδίδουν μέχρι και δάνεια «εξπρές» στο όνομα των θυμάτων, εισπράττοντας οι ίδιοι τα χρήματα.
Για να καλύπτουν τα «ίχνη» τους, προμηθεύονταν ή κατάρτιζαν πλαστά έγγραφα, ενώ τα χρήματα που αποσπούσαν αναλαμβάνονταν είτε από ΑΤΜ τραπεζών είτε μέσω μεταφορών σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, ψηφιακές τράπεζες, στοιχηματικές εταιρίες κ.ά.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία, οι δύο καταδικασθέντες ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης: ο πρώτος είχε αναλάβει τα τεχνικά ζητήματα κι ο δεύτερος διαχειριζόταν τις μεταφορές των χρημάτων μέσω λογαριασμών.
Χάκερ: «Το έβλεπα σαν παιχνίδι»
Στην απολογία του ο 25χρονος «τεχνικός» αποδέχθηκε τις πράξεις που του αναλογούν όσον αφορά το τεχνικό σκέλος, ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα.
«Έβλεπα τις απάτες σαν παιχνίδι- να κλέβω λεφτά από ανθρώπους. Δεν έχω καμία διαφορά από έναν κλέφτη, δεν είχα κανέναν ενδοιασμό. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα πάω στη φυλακή», είπε.
Ο συγκεκριμένος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ανάλογες απάτες πλημμεληματικού χαρακτήρα, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Ο ίδιος -μέσω του συνηγόρου του- ζήτησε να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός λόγω μίας πάθησης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τους δικαστές. Στην προσπάθεια που κατέβαλε να αποζημιώσει τα θύματα εστίασε στην απολογία του ο 25χρονος συγκατηγορούμενός του.
Οι δύο που καταδικάστηκαν με την ποινή των 13 χρόνων (και επιπλέον χρηματική ποινή 27.000 ευρώ) κρίθηκαν μεταξύ άλλων ένοχοι για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.