Μενού
ilikiomenoi
Ηλικιωμένοι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησε νωρίτερα, σήμερα (15/5), σύμφωνα με το neakriti.gr η δίκη για τους μαζικούς θανάτους σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων κορονοϊού.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, όπως έγινε γνωστό, παραπέμφθηκαν οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (σ.σ. τα οποία είναι αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη ως υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω κορονοϊού, στην πρώτη καραντίνα, τον Αύγουστο του 2020, όταν είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων της COVID-19, με αποτέλεσμα 28 ηλικιωμένοι να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού.

Θεσσαλονίκη: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Παράλληλα, η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Η διαδικασία διεκόπη για αύριο, οπότε η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει επί της ουσίας με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει περισσότερους από 70 μάρτυρες, μεταξύ αυτών συγγενείς των ηλικιωμένων, ενώ η δίκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Σε ό,τι αφορά το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι δύο κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη, στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε -κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού, όπως υπεράριθμοι περιθαλπόμενοι (156 αντί για 88), μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων κ.ά.

Από την πλευρά τους οι δύο κατηγορούμενοι –που μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους– αρνούνται την κατηγορία. Κατά πληροφορίες, στις απολογίες τους φαίνεται να ισχυρίστηκαν ότι εφάρμοσαν τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του ιού, τονίζοντας ότι τήρησαν τα μέτρα προστασίας προ της εμφάνισης της πανδημίας, καθώς και μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού, ενώ επικαλέστηκαν κοινωνικούς λόγους για την υπέρβαση του αριθμού των περιθαλπόμενων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA