Μενού
Canadair
Canadair | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
  • Α-
  • Α+

Στον Καναδά θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση για την προμήθεια των επτά νέων Canadair τελευταίας γενιάς, τύπου DCH-515.

Προ ημερών, μέσω τοποθέτησής του στη Βουλή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη συμφωνία, δίνοντας και το χρονοδιάγραμμα για την έλευσή των αεροσκαφών στην Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα είναι συνολικού κόστους περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει η συμφωνία για την αγορά των Canadair

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την καναδική κυβέρνηση και την εταιρεία παραγωγής των Canadair, De Havilland Canada (DHC), την προμήθεια 24 Canadair τελευταίας γενιάς. Ελλάδα και Ισπανία θα λάβουν τα περισσότερα, από επτά, ενώ η Γαλλία θα πάρει τέσσερα. Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία θα αγοράσουν από δύο. 

Πέντε από τα επτά αεροσκάφη που αφορούν τη χώρα μας θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, και δύο μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης rescEU του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

«Η προμήθεια των Canadair είναι μια παρακαταθήκη για το Πυροσβεστικό Σώμα, για τους συμπολίτες μας, για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές, και έρχεται να προστεθεί σε ένα πολύ φιλόδοξο, πολύ-πολύ μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αξίας 2,1 δισ. ευρώ» είπε ο υπουργός.

«Είναι ένα πατριωτικό-εθνικό νομοσχέδιο, που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις»  σημείωσε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας ότι «είναι η πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, που δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική Πολιτεία, με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια, και μετά από δαιδαλώδες διαπραγματεύσεις, σε εύλογα χρονικά διαστήματα, να μπορέσει να αποκτήσει και να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, που διαθέτει».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ενημέρωσε πως «οι χρόνοι παράδοσης, με βάση τη σύμβαση, είναι δύο αεροσκάφη το 2027, ένα αεροσκάφος το 2028, ένα αεροσκάφος το 2029 και τρία αεροσκάφη το 2030».

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει αυτή να κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η προμήθεια των επτά Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, που περιλαμβάνει κι άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA